2024. április 19., péntek

Az összetartozás szolgálatában

Kisebbségi érdekvédelem iránt elkötelezett vajdasági magyarok jelentkezését is várják a KJI idei online nyári egyetemére

A hagyományokhoz híven az idén is megszervezi nyári egyetemét a budapesti Kisebbségi Jogvédő Intézet, mely a Kisebbségvédelem Európában címet viseli. A szervezők úgy döntöttek, hogy a 2020-as és a 2021-es évhez hasonlóan, ezúttal is online formában tartják meg a képzéseket, foglalkozásokat, mégpedig 2022. július 12-e és 14-e között. Ahogyan arról a nyilvánosságot tájékoztatták, a program célja az, hogy felkutassa azokat a joghallgatókat, doktoranduszokat, kezdő jogászokat, akik a kisebbségvédelem témája iránt kellően elhivatottnak számítanak, s jövőbeni szakmai tevékenységük során érdemben kívánnak a külhoni magyarok jog- és érdeksérelmeivel foglalkozni. Csóti Györgyöt, a KJI igazgatóját a nyári egyetem részleteiről faggattuk, s visszatekintettünk a mögöttünk álló évek tapasztalataira is.

Az idén fennállásának tizedik évfordulóját ünnepli a Kisebbségi Jogvédő Intézet, mikor ért meg a gondolat a nyári táborok megszervezésére, melyek voltak a kezdeti lépések, nehézségek, s milyen célt határoztak meg?

– Már az első évben, 2012-ben volt nyári egyetem. Számottevő nehézségeink nemigen voltak, a Nemzetpolitikai Államtitkárságtól mindig megkaptuk a megfelelő szakmai és anyagi támogatást, és a külhoni fiatalok, civil jogvédők és ügyvédek folyamatosan nagy érdeklődést tanúsítottak nyári egyetemeink iránt. A cél egy jól működő, hatékony jogvédelmi hálózat kialakítása a Kárpát-medencében a kisebbségi sorsba kényszerített őshonos magyar nemzeti közösségek minden egyes tagja és intézménye számára. Magyarságuk miatt soha ne érhesse honfitársainkat jogsérelem szülőföldjükön – ez az elv vezérelt minket, s határozza meg tevékenységünket továbbra is.

Mivel foglalkozik az idei online nyári egyetem?

– Foglalkozunk majd az ENSZ és az Európa Tanács kisebbségvédelmi mechanizmusával, az Európai Unióban meglévő lehetőségekkel, szó lesz a szomszédos országokban kialakult gyakorlatról és fel nem fedett lehetőségekről. Minden régióból bemutatunk élő példákat, sikereket és sikertelenségeket a tanulságok levonásával együtt.

A pandémia sok rendezvényt helyezett át az online térbe. Milyenek a tapasztalatok az elmúlt évekből?

– Az idén is online rendezzük meg a nyári egyetemet. Bár a személyes találkozás varázsát nélkülözi ez a forma, de tartalmi, érdemi szempontból egyenértékű ez a megoldás, olcsóbb és kisebb időráfordítást igényel mindenki részéről. 2020-ban és 2021-ben egyaránt nagyon sikeres volt az online egyetemünk, nagy volt a részvétel és jó visszhangja volt az eseménynek.

A jelentkezés néhány feltétel teljesítésével történhet meg, köztük, bizonyos formalitások mellett, motivációs levél megírása és videobeszélgetés is szerepel. Könnyen veszik ezeket az „akadályokat” a leendő részvevők?

– Eddig még soha senki nem panaszkodott. Nemhogy elriasztani, sokkal inkább mindenkit bátorítani és segíteni szeretnénk a részvételben. Minden ezzel kapcsolatos tudnivaló a www.kji.hu honlapunkon és a Facebook-oldalunkon megtalálható. A jelentkezési határidő: június 24.

Milyen tapasztalatokat, tudást kapnak a részvevők, miért éri, úgymond, meg részese lenni ezeknek a foglalkozásoknak?

– Hallgatóinkat felkészítjük arra, hogy hatékonyan és eredményesen fellépjenek azok érdekében, akiket magyarságuk, vagy vélhetően magyarságuk miatt jogsérelem ér szülőföldjükön. Legyen szó magánszemélyekről, csoportokról vagy intézményekről. Azoknak érdemes részt venni a nyári egyetemünkön, akikben él a nemzeti összetartozás tudata, és készek segíteni bajba jutott honfitársaiknak.