2024. április 20., szombat

A pszichológus az erőszak népszerűsítésében látja a vonatok megrongálásának okát

Az elmúlt napokban több hír is érkezett a Sólyom gyorsvonat kővel való megdobálásáról, a legutóbbi eset pedig tegnap történt, amikor két belgrádi vonatjáratot is töröltek – írja az N1 hírportál.

Žarko Trebješanin pszichológus elmondta, hogy a vonatok kővel történő megdobálása a primitivizmus jele, viszont a kiváltó okot mégis máshol keresi.

– Az alapvető probléma, hogy népszerűsítik az erőszakot. Erre a legjobb példa a valóságshow. Amennyiben az elkövetők még gyermekek, akkor dolgozni kell velük, hogy ne bűnözőket neveljünk fel, hanem olyan polgárokat, akik felelőségteljesek és tisztában vannak a jogaikkal és kötelességeikkel is. Ha pedig nem gyerekekről van szó, akkor már teljesen más helyzettel állunk szemben. A bűnvádi feljelentést követően annak gyorsan véget kell érnie és meg kell győződnünk róla, hogy az elkövetőket megfelelően büntették meg – mondta a szakember.

Tomislav Momirović, építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter a vonatoknak drónokkal való követését javasolta, amivel kapcsolatban Trebješanin elmondta, hogy ez olyan, mintha számos térfigyelő kamerát helyeznénk el a városban.

– Ha egy bűncselekmény, vagy szerencsétlenség történik, akkor nincs egyetlen egy használható felvétel sem, vagy két perc, ami perdöntő lehetne – fejtette ki véleményét a pszichológus.