2024. április 19., péntek

Amerikai katonák érkeztek Szerbiába

Hivatalos látogatást tesz a szerb hadseregnél az Egyesült Államok Európai Parancsnokságának küldöttsége, írja a b92.net.

Az amerikai fegyveres erők képviselői a Szerb Légierő és Légvédelem vendégei lesznek, hogy tapasztalatot cseréljenek különböző harci műveletek terén. A látogatás során megvitatják a kereső-mentő szolgálat feladatainak biztonságos és hatékony végrehajtása szempontjából kulcsfontosságú kérdéseket, valamint a Szerb Köztársaság és az Egyesült Államok légiereje közötti további együttműködési lehetőségeket ezen a területen – közölte a szerb Védelmi Minisztérium.

A megbeszélések középpontjában a helikopteres harci keresési és mentési műveletek tervezése és lebonyolítása során alkalmazott hadműveleti eljárások alkalmazásának szakmai tapasztalatcseréje, valamint a korszerű eszközök és berendezések alkalmazása áll, amelyek lehetővé teszik az emberek felkutatását, helymeghatározását és evakuálását a környezetből és a hozzáférhetetlen területekről, időjárási- és talajviszonyoktól függetlenül.

A közlemény szerint ennek a tevékenységnek a megvalósítása a Szerb Légierő és az Egyesült Államok fegyveres erői közötti több éves sikeres együttműködés folytatása, és hozzájárul a légierő és a légvédelem helikopteres egységei képességeinek fejlesztéséhez, elsősorban a repülésbiztonság szempontjából a keresési és mentési műveletekben.