2024. április 19., péntek

A béke erődje

Újvidék az egyedüli olyan város Európában, ahol művészi üzenetek és programok segítségével építik fel a Béke erődjét.

Az Európa Kulturális Főváros projekt június 17-e és július 17-e közötti programelképzelésének keretében 1500 művészt gyűjt egybe a kontinens harminc országából, ők a békét ünnepelve egy hónap leforgása alatt mintegy 150 eseményen mutatkoznak be.

Nemanja Milenković, az Újvidék – Európa Kulturális Fővárosa Alap igazgatója elmondta, hogy a békéről szóló programot Újvidék és Európa második világháborúban elszenvedett veszteségeire emlékezve fogják beindítani.

– A Béke erődjét építve az utóbbi négy évben számos, európai művész és szervezet elfogadta meghívásunkat, felismerve azt, hogy városunk és régiónk számára ez fontos téma. Március óta Európa belátja azt, hogy a béke nem alapértelmezett állapot, hanem olyasmi, amit mindenkoron meg kell erősíteni – mondta Milenković.

A programsorozat első hetéből kiemelkedik a világhírű Marissa Roth Pulitzer-díjas fotóriporter kiállítása, és Mahler második szimfóniájának újvidéki bemutatója is kimagasló eseménynek ígérkezik. Aleksandar Marković karmesteri pálcája alatt a Vajdasági szimfonikus zenekar a Feltámadás Mahler szerint című koncertjével kiváló bevezetője lesz az azt követő, művészi rendezvényeknek. Az idei év talán legjelentősebb eseménye a Beethoven-maraton lesz június 26-án, amikor is a közönség meghallgathatja a világhírű, német zeneszerző mind a kilenc szimfóniáját a Belgrádi és a Dortmundi Filharmonikusok, valamint a Szlovák Filharmonikus kórus előadásában, Gabriel Feltz karmester vezénylete mellett. Az első nyolc szimfóniát az említett napon 10 és 19 óra között adják elő a Zene- és Balattiskola koncerttermében, majd szimbolikusan 20.22-kor az utolsó, kilencedik szimfóniát is bemutatják a Péterváradi várban.

A színpadi események sorában kimagaslik még két német szerző alkotása. Az első a Wir sind das Volk (Mi vagyunk a nép) című musical, amit Heiner Müller műve alapján a ljubljanai Laibach együttes ad elő július 2-án. A Mephisto című alkotást Klaus Mann regénye alapján a Szerb Nemzeti Színházban mutatják majd be július 12-én és 14-én. Az előadást negyven színész fogja színre vinni, olyan neves művészekkel az élen, mint Mirjana Karanović, Miodrag Krivokapić és Gordana Dimić. Ezt a színdarabot a régió egyik ismertebb rendezője, Haris Pašović állította színpadra.

– Nagyon jó az Európa Kulturális Fővárosa programplatform keretein belül részt venni a projektben. Nemanja Milenković és csapatának sikerült hírneves hazai, régióbeli és távolabbról érkező művészeket is Újvidékre vonzani. Az előkelő cím egy rendkívül érdekes, művelődési modellt alakított ki, amely példaként szolgálhat a jövőbeni művelődési politika számára nemcsak Újvidéken, hanem más európai városban is – fogalmazott Pašović rendező.

Az ún. régi Európa gazdag örökségét, amely a neolit korszak békés életéről tanúskodik, a Neoliti éjszaka álma című kiállítás keretein belül fogják bemutatni. A Vajdasági Múzeum és a Belgrádi Népmúzeum ezen közös archeológiai projektjét július 15-én csodálhatja majd meg a közönség.

A Béke erődje programelképzelés lezárását a Liberta – egy város születése című film bemutatása jelenti majd. Ez a film Žanko Tomić és Gvozden Đurić rendezők alkotása, július 17-én mutatják majd be a nagyközönség előtt a Péterváradi várban. Az alkotás abba az időszakba kalauzolja el a nézőket, amikor Újvidék szabad királyi városi rangot kapott. A programokról bővebben a novisad2022.rs oldalon olvashatnak az érdeklődők.