2024. március 29., péntek

Három óvodai csoport a szükséges öt helyett?

A Pénzügyminisztérium várhatóan augusztusban hoz döntést az új óvodai csoportok megnyitásával kapcsolatban Óbecsén

Az óbecsei Labud Pejović Iskoláskor Előtti Intézményben 78 gyermek számára nincs férőhely az új, 2022/2023-as munkaévben, így még legalább öt csoport megnyitására lenne szükség. A község területén 352 kérvény érkezett a szeptemberi óvodakezdéshez, ami mintegy 20 százalékkal több a tavalyinál, akkor ez a szám 294 volt. Óbecse község támogatni fogja az új nevelőcsoportok megnyitását a Labud Pejović Iskoláskor Előtti Intézményben, hogy minden gyermeknek lehetősége legyen óvodába járni – mondta Dragan Tošić, Óbecse község polgármestere.

– Ez úgy működik, hogy az iskoláskor előtti intézmény elküldi nekünk, hogy hány csoportra van szükség. Annak ellenére, hogy a helyi önkormányzat természetesen támogatja ezt, és biztosítja a szükséges pénzeszközt, a Pénzügyminisztériumnak is jóvá kell hagynia. Ezúttal azt a választ kaptuk, hogy a jóváhagyásra valószínűleg augusztusig várni kell. Sem a szülőknek, sem az intézmény dolgozóinak nem kell aggódniuk, mert erre a célra Óbecse község költségvetéséből elkülönítettük az eszközöket. Ha nem is így lenne, akkor is biztosítanánk ezt más forrásokból, lemondva bizonyos tervezett beruházásokról annak érdekében, hogy a gyerekek járhassanak óvodába – mondta Dragan Tošić.

A polgármester közölte, hogy a Pénzügyminisztériumnak meg kell indokolni, miért szükséges az öt csoport megnyitása, ez a munka szakmai része, amelyben a helyi önkormányzat is kifejtheti véleményét. A minisztérium nagy valószínűséggel az intézményen belüli munkaórák átszervezését fogja kérni, és feltehetően három új csoport megnyitását fogja engedélyezni. A munkaidő és a munkaórák beosztása, illetve átszervezése az intézmény vezetőjének és az igazgatóbizottságnak lesz a feladata – tette hozzá Tošić.