2024. március 29., péntek

Szerbia osztozik Ukrajna fájdalmában

Ukrajna belgrádi nagykövete szabadkereskedelmi övezet kialakítását sürgeti

Ukrajna számára az a legfontosabb, hogy mielőbb megállítsa a háborút, ebben minden partnerének a támogatására számít, így Szerbiáéra is, emelte ki az SZRTV-nek nyilatkozva Volodimir Tolkacs belgrádi ukrán nagykövet. Mint hozzátette, az ukrán nép számára rendkívül fontos az Aleksandar Vučić köztársasági elnök bejelentette támogatás, ami magába foglalná a sebesült ukránok kezelésében, valamint a lerombolt infrastruktúra helyreállításában való részvételt.

– Amikor az államelnökkel ellátogattunk a vranjei menekültközpontba, őszinte odafigyelést éreztem. Ez arról tanúskodik, hogy Szerbia osztozik fájdalmunkban és tragédiánkban, ezért a jövőben is támogat bennünket. Szerbiában jelenleg nagyjából 7500 ukrán állampolgár tartózkodik, közülük 500-an rendelkeznek állandó tartózkodási engedéllyel. Szerbiát és Ukrajnát több tényező is összeköti, mindenekelőtt az európai út. Fontos, hogy amióta hivatalba léptem, a köztársasági elnökkel és a külügyminiszterrel is találkoztam. Ez szintén arról tanúskodik, hogy együttműködésünk folytatódik. Értékelésem szerint a gazdasági együttműködést erősíteni kellene. Érdemes lenne megfontolni a szabadkereskedelmi övezet kialakítását. Ukrajna számára szinte Szerbia az utolsó olyan ország Európában, amelyikkel a kereskedelmi együttműködést vám és egyéb terhek nehezítik meg. A háború kezdetét követően az EU eltörölte a vámot és az egyéb korlátozásokat – fejtette ki Volodimir Tolkacs.

A beszélgetés folytatásában a nagykövet rámutatott: annak következtében, hogy egyesek Szerbiában a Z betűt megjelenítő rendezvényeken vesznek részt, az ukrán állampolgárok részben nem érzik magukat biztonságban az országban. Az ukrán nép számára a Z betű jelenleg egyenlő a horogkereszttel, nyomatékosította Volodimir Tolkacs, majd országa belügyi szerveinek az együttműködéséről biztosította a közvéleményt azoknak a bombariasztásoknak a tekintetében, amelyek az eddigi nyomozás eredménye szerint Ukrajnából érkeznek.