2024. április 25., csütörtök

Aligha lesz nyugodt telünk

Az államfő az energiaforrások hiányától és az árak emelkedésétől tart – Huszonhárom éve volt a košarei ütközet

Jobban szerették Szerbiát önmaguknál mindazok, akik az ország határát őrizve estek el a múltban, a szabadságot, az állam újjáépítésének a lehetőségét adták meg nekünk hősiességükkel, jelentette ki tegnap Belgrádban a košarei csata emlékére állított emlékmű megkoszorúzásakor Aleksandar Vučićállamfő. Huszonhárom évvel ezelőtt valamennyien azon dolgoztak, közölte, hogy megakadályozzák az albán agressziót, miközben Szerbiára hullottak a NATO bombái. A Košarenél folytatott harcok április 9-e és június 14-e között tartottak, az akkori jugoszláv hadsereg 108 tagja vesztette életét az albán támadások visszaszorítása közben. Összesen 256 sérültje volt a harcoknak, ma valamennyien fogyatékkal élő katonanyugdíjasok, veteránok. Az államfő ígéretet tett arra, hogy még a héten fogadja ezeknek a veteránoknak a képviselőit, annak érdekében, hogy az állam rendezze a helyzetüket, segítsen nekik, amiben csak tud. A harcokban egyébként összesen 1500 szerbiai katona vett részt.

A mai állapotokról szólva az államfő elmondta, továbbra is rendezetlen a koszovói kérdés, és sajnos olyan hatalmi felállás jellemzi Pristinát, amelyik nem képes elfogadni, ha valaki szerbnek érzi magát, vagy szerb állampolgár szeretne lenni. A legújabb német állásfoglalás kapcsán, mely szerint a kölcsönös elismerésre lesz szükség a két fél között, Vučić elmondta, Szerbia ugyanúgy szereti a saját integritását, mint Európa jelenleg Ukrajna területi integritását, a nemzetközi jog az nemzetközi jog, s nem lehet egyszer így, máskor úgy értelmezni.

Az emlékmű megkoszorúzása alkalmával az elnök kitért a közelgő tél során várható nehézségekre is. Mint mondta, rendkívül aggasztónak tartja a jelenlegi helyzetet, melyben nem lehet tudni, hogy mi vár ránk, hogyan alakul az ukrajnai háború, mikor ér véget, stabil lesz-e az ellátás a világpiacon. Az már biztos, hogy a kőolaj ára ismét emelkedik, áram sehol sem lesz elegendő mennyiségben, a földgázzal való ellátottság ugyancsak kétséges. Nem lehet ebben a pillanatban megjósolni azt, hogy Európára és a világra hogyan hat majd ki néhány hónap múlva a konfliktus.

Ami Szerbia irányultságát illeti, az államfő azt mondta, továbbra is saját politikát folytat az állam, sokan úgy tekintenek rá, mintha a lehető legkönnyebb célpontja lenne a különféle támadásoknak, de egyre többen érzékelik, hogy Szerbia önálló, és ezzel összhangban viselkedik a nemzetközi színtéren is. Teljesen kiegyensúlyozott és tisztességes hozzáállást tanúsít Belgrád a Kelettel és a Nyugattal szemben is, mindenkivel közli, hogy a saját érdekeit tartja szem előtt, ezért nem látja értelmét az olyan kijelentéseknek, melyek szerint nem ülhet már sokáig két széken egyszerre az ország, értékelte Vučić.