2024. március 28., csütörtök

Választhatnak a Fiat dolgozói: végkielégítés vagy külföldi munka

Hétfőig dönthetnek a kragujeváci Fiat cég leépített alkalmazottjai, hogy végkielégítést kérnek vagy a cég külföldre telephelyein folytatják a munkát – írja RTS.

A szerdai kormányülés után a szakszervezetek vezetői elmondták, megállapodtak arról, hogy a munkacsoport csütörtök délelőttig döntsön arról, elfogadja-e a dolgozók kérését, vagyis a ledolgozott évenkénti 1000 euró kifizetését.  

Saša Đorđević, a szerbiai Fiat független szakszervezetének elnöke elmondta, hogy ami a külföldi munkavállalást illeti, a kragujeváci gyárból eddig 137 alkalmazott jelentkezett erre. Szerinte elfogadható pénzügyi feltételeket kínálnak kétéves munkavégzésre a szlovákiai, csehországi, olaszországi és németországi üzemek. A szakszervezeti elnök szerint a dolgozókat egyedül az otthontól való hosszú távollét aggasztja. Arra kérték a kormányt, tegyen ezen a téren kedvezőbb ajánlatot nekik. A munkáltató egyébként felajánlotta, hogy évente négy alkalommal látogathatnak haza a dolgozók: 7 nap karácsonyra, 10 nap húsvétra, 10 nap szabadság pedig augusztus 1-től járna.

További lehetőség, hogy az alkalmazottak túlóráznak és ezt szabadnapokra váltják. Đorđević kihangsúlyozta, hogy egyes dolgozók továbbra is megtarthatják munkahelyüket. Ők azok, akik gyereket nevelnek, speciális igényű gyerekük van, fogyatékkal élnek vagy a kragujeváci gyárban dolgozó házaspárok.