2024. április 20., szombat

Az emberi kreativitás csodái

A Kézművesek Világtanácsa (World Crafts Council) megalakulásának 50. évfordulója alkalmából, 2014-ben június 10-ét a kézművesség világnapjává nyilvánították. A nap célja a kézműves tevékenységek népszerűsítése, termékeik értékének, minőségének hangsúlyozása.

A kézművesség már a legkorábbi történelmi időktől is meghatározó szerepet töltött be az emberi közösségekben, ugyanis a mesterek különféle kézzel készített és a mindennapi élethez elengedhetetlenül szükséges eszközöket állítottak elő. A kézművesség fogalma napjainkra átformálódott és elsősorban az olyan munkatípusok bármelyikére értendő, ahol a hasznos és dekoratív tárgyakat teljesen saját kezűleg vagy csak egyszerű, nem automatizált eszközök, például olló, faragóeszközök felhasználásával készítik. A kézműves árucikkek hagyományos eszközökkel, technológiával, díszítéssel, természetes anyagokból kézi technikával készülnek. Ezek a készítmények sokkal értékesebbek a gyárilag előállított termékeknél. Példának okáért a kézműves élelmiszereket azért lehet előnyösen fogyasztani, mivel nem tartalmaznak tartósítószert és káros anyagokat a szervezet számára. Az ilyen élelmiszerek alapanyagai legtöbbször olyan hagyományos növények és állatfajták, vagy a természetben előforduló gyógynövények, amelyek összetétele az egészséges táplálkozás szempontjából rendkívül fontosak. Manapság szinte bárki foglalkozhat kézművességgel, akár hobbiként, akár vállalkozásként. Az emberi kreativitás határtalan, képzeletünket segítségül hívva pedig hihetetlen apró csodákat alkothatunk meg.

A kézművességgel való foglalkozásnak számos előnye van, ugyanis az előállításhoz csak minimális gépi erő szükségeltetik, ennélfogva pedig környezetbarátabbá válnak termékeink. Emellett sokkal nagyobb figyelmet fordítanak a részletekre, ezáltal tovább növelve annak minőségét és értékét is. Örömmel tapasztalhatjuk, hogy közvetlen környezetünkben is egyre többen szánják rá magukat a kézművesség különböző formáival való foglalkozásra. A kézművesek körében nagyszámú fiatalt is találhatunk, akik kreativitásukat, kézügyességüket, szorgalmukat és energiájukat kihasználva számtalan csodás horgolt figurát, fából, vagy más természetes anyagból készült különleges tárgyakat alkotnak, de természetesen a kézműves élelmiszerek egész sora sem maradhat ki a kínálatukból.

Az utóbbi években a kézművesek vidékünkön is egyre több rendezvényen mutathatják be a szélesebb közönségnek is termékeiket, amelyek iránt a tapasztalatok szerint fokozott érdeklődés mutatkozik. Példának okáért Újvidéken és környékén nagy népszerűségnek örvend az Éjszakai bazár elnevezésű esemény, amelyen évről évre egyre nagyobb számban vesznek részt a kézműves termékek kiállítói, a látogatók száma pedig néhány óra leforgása alatt a négyezret is meghaladja. Az utóbbi idők válságai miatt azonban az egyébként sem olcsó kézműves termékek ára is emelkedő tendenciát mutat. Mindezek ellenére a kézzel és természetes anyagokból készült tárgyak a részletekbe menő és minőségi igényekkel készült termékek olyan jelentőséget és értéket képviselnek, amely iránt mindig is mutatkozik majd kereslet.