2024. április 19., péntek

FRISSÍTETT – Új elnök a zentai kkt élén

Szabó Dékány Zsófia helyét Veselin Petrović vette át

A zentai községi képviselő-testület kedden délelőtt megtartotta ülését, azzal az indokkal hívták össze, hogy Zenta község köztulajdonába ingatlan beszerzésről szóló rendeletjavaslatot vitassanak meg. A kis zsinagóga melletti lakóépület megvásárlásáról szólt az egyetlen napirendi pont, ám ezt az ülés elején két másik ponttal bővítették ki, mégpedig a KKT elnökének a felmentéséről és az új elnök kinevezéséről szólóval.
Szabó Dékány Zsófiát, a Szerb Haladó Párt tagját, a képviselő-testület elnökét bizalmatlansági szavazás következtében leváltották, amelyet a saját pártja indítványozott. Összesen 17 képviselő írta alá az indítványt, amelyből 11-en a Vajdasági Magyar Szövetség tagjai, hatan pedig a Szerb Haladó Párté. Az ülésen 29 tagból 25-en voltak jelen, és a titkos szavazás során 17-en támogatták, heten pedig ellenezték az elnökasszony leváltását, valamint egy érvénytelen szavazat volt. Az ellenzék részéről többen felszólaltak az ülésen és kiálltak Szabó Dékány Zsófia munkája mellet, valamint hozzátették, hogy sem szóban, sem pedig írásban nem bizonyították azt, hogy az egykori elnök nem végezte jól a munkáját, továbbá 1 órával a kezdés előtt adták csak be az indítványt, pedig 24 óra lenne az elvárt. Pék Zoltán, a VMSZ tagja elmondta, hogy ez részükről nem személyes ügy, de mivel koalícióban vannak a Szerb Haladó Párttal, ezért melléjük álltak.
– Amennyiben a koalíciós partnerünk 60%-a le szeretné válltani a tisztségben lévő saját emberét, mi szavatartó partnerként támogatjuk őket. A VMSZ frakcióból egyetlen egy embernek sincs személyes problémája Szabó Dékány Zsófiával. Ez koalíció köztársasági szintről indul, és Zentán is annak alapján kell eljárnunk, vagyis kötelesek vagyunk betartani a ránk eső részt, tetszik vagy sem. Az, hogy a KKT elnökasszonya jól végezte-e a dolgát, azt majd az idő megmutatja – fogalmazott Pék Zoltán.

Titkos szavazás során leváltották Szabó Dékány Zsófiát, a képviselő-testület elnökét (Fotó: Gergely Árpád)

Titkos szavazás során leváltották Szabó Dékány Zsófiát, a képviselő-testület elnökét (Fotó: Gergely Árpád)


Burány Katalin és Sándor József az ellenzék részéről megköszönte a volt elnökasszony munkáját, és hozzátették, hogy sokak számára ez igenis személyes ügy.

Szabó Dékány Zsófia, a KKT volt elnöke elmondta, hogy azért döntöttek a leváltása mellett, mert a legutóbbi ülésen kérdéseket tett fel bizonyos személyeknek, hogy hogyan végzik, vagy éppen miért nem végzik a munkájukat.

– Eddig szó sem volt a leváltásomról, most pedig, egy órával az ülés előtt kaptam egy beadványt, miszerint 17 képviselő elégedetlen a munkámmal, és, hogy hátráltatom a testület munkáját, akadályozom az előrehaladást. Az egyik képviselőtárs azt mondta, hogy ez nem személyes ügy, pedig az, és szeretném, ha majd felsőbb fórumok kivizsgálnák az esetet. Ez nem csak párton belüli leszámolás, hanem egy általános eltaposás, amelyet már régóta ígérgetnek nekem. Nagyon sok társamat eltávolították már, a mandátumomat mindenféleképpen megtartom, annak ellenére hogy a KKT titkára felszólított, hogy adjam vissza – fogalmazott Szabó Dékány Zsófia.

Megszavazták a zentai kis zsinagóga melletti ingatlan megvásárlásáról szóló rendeletet (Fotó: Gergely Árpád)

Megszavazták a zentai kis zsinagóga melletti ingatlan megvásárlásáról szóló rendeletet (Fotó: Gergely Árpád)

Rác Szabó Márta, a kkt alelnöke vezette ideiglenesen a testület ülését, amely során Veselin Petrovićot javasolták a kkt új elnökének, akit titkos szavazás során meg is választottak. Az új elnök letette az esküt, majd helyet foglalt az elnöki székben, és levezette az ülés hátralévő részét. A képviselők a folytatásban egyhangúlag elfogadták a Zenta község köztulajdonába ingatlan beszerzésről szóló rendeletjavaslatot, amelyet Czegledi Rudolf polgármester vezetett fel. Mivel a kkt megszavazta a rendeletet, így a kis zsinagóga melletti ingatlant a Thurzó Lajos Művelődési és Oktatási Központ vásárolja majd meg.

Az ülés után szerettük volna megszólaltatni Veselin Petrovićot, a kkt új elnökét, ám ő nem kívánt élni a lehetőséggel.