2024. április 16., kedd
VÉRADÓK VILÁGNAPJA

Életeket mentenek önzetlenségükkel

Az újvidéki városházán kedden ünnepélyes keretek között elismeréseket adtak át a múlt év legserényebb véradóinak.

Az ünnepség résztvevőit köszöntötte Milan Đurić, az újvidéki polgármester helyettese, aki elmondta: nagyon fontos megemlékezni a véradók világnapjáról, mert az embereket ráébreszti arra, hogy mennyire fontos a véradás.

– Tisztában kell lennünk azzal, hogy nagyon sok ember élete függ a véradóktól, ezért rendkívül fontos, hogy minél többen segítsünk rajtuk. Az újvidéki önkormányzat felismerte azoknak az egyéneknek, szervezeteknek és intézményeknek a jelentőségét, akik/amelyek ezért az ügyért összefogtak, a jövőben is követjük és támogatjuk majd tevékenységüket. Tesszük mindezt azért, hogy minél többen bekapcsolódjanak ebbe a humanitárius akcióba. Szeretnék gratulálni azoknak, akik véradásukkal segítettek, és kiérdemelték az elismeréseket, nagymértékben hozzájárultak a társadalmi fejlődéshez – magyarázta Đurić, majd megköszönte a Szerbiai Vöröskereszt és a Vajdasági Vérátömlesztő Intézet munkáját, mert nekik köszönhető az, hogy Újvidéken nagyon jól szervezett az önkéntes véradás.

Dr. Bratoljub Brkljača ezredes, az Újvidéki Vöröskereszt elnöke elmondta, felmérhetetlenül sokat jelent a véradók önzetlensége és jósága.

– Amikor feltesszük azt a kérdést, hogy mi volt életünk legszebb ajándéka, amit kaptunk, akkor nagyjából mindig az jut az eszünkbe, amit szeretettel, tiszta szívből adtak. Minden csepp vér egy csepp lelket tartalmaz, ez a legemberibb segítség, amit adhatunk. Tavaly 190.176 véregységet gyűjtöttünk az országban – mondta Brkljača.

JÚNIUS 14-E, A VÉRADÓK VILÁGNAPJA

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden év június 14-én ünnepeljük a Véradók Világnapját szerte a világon. Ezen a napon született ugyanis Karl Landsteiner osztrák–magyar tudós, az ABO vércsoportok felfedezője, aki 1930-ban Nobel-díjat is kapott. A tudományos felfedezéssel lehetővé vált a biztonságos vérátömlesztés, aminek köszönhetően rengeteg beteg gyógyulását tudják segíteni az orvosok.