2024. március 28., csütörtök

Klasszikus zenével a békéért

A NEO fesztivált immáron hatodik alkalommal tartják meg, az idén június 17-e és július 16-a között.

A fesztivál harminc napja alatt a közönség élvezheti a klasszikus zenetörténelem legjelentősebb műveit, ezeket hazai és számos külföldi művész fogja előadni. Az idén is a NEO fesztivál keretében a város több helyszínét köztéri koncertplatformmá fogják átalakítani. Az esemény programvonalát ezúttal is egyedülálló, érzelmi tartalmakkal töltik ki, olyan témákkal, amelyek minden egyes előadásban megjelennek, a művészek érzelmeit, tapasztalatait és különféle perspektíváit igyekeznek átvinni a közönségre. A megjelenő művészi szempontok háborús körülmények között alakultak ki, és emberközi kapcsolatokat teremtenek a művészeteken, a humanizmuson, a szereteten és a megértésen keresztül. A hatodik NEO fesztivál a Béke erődje elnevezésű programelképzelés részét képezi, természetesen az Európa Kulturális Fővárosa címhez fűződő programcsomag keretében.

Marko Miletić, a fesztivál programigazgatója elmondta, hogy az idei esemény a béke, az együvé tartozás, a tolerancia és a párbeszéd erőteljes üzenetét hivatott közvetíteni, ugyanakkor a konfliktusok, a gyűlölet és a türelmetlenség minden formáját kritizálja.

– Ez az álláspontunk nemcsak napjainkban, hanem minden háborús időben aktuális. Olyankor, amikor ártatlanok vesztik életüket, bármely nemzethez, valláshoz is tartoznak. Bolygónkon továbbra sem szűnnek meg a konfliktusok, csupán a helyszínek változnak, és a művészet az, amely a maga módján fellázad ellenük. A totalitárius rezsimek igazságtalansága, a szabadság elvesztése, a cenzúra minden formája olyan univerzális fájdalmat jelent, amelyet a művészi alkotásokon keresztül lehet hallani és látni. Ilyen műveket népszerűsítünk az idei NEO fesztiválon – magyarázta Miletić.

Az esemény programsorozatából két maraton is kimagaslik, ilyeneket csak nagyon ritka esetekben alkalmaznak a gyakorlatban. Az első a Bach-maraton lesz, amelyet június 23-án rendeznek meg a limáni, Városi Koncertteremben, ennek során a polgároknak lehetőségük lesz meghallgatni Johann Sebastian Bach csellószvitjeit Jean-Guihen Queyras francia csellóművész előadásában.

A második a Beethoven-maraton lesz június 26-án, amikor is a közönség meghallgathatja a világhírű német zeneszerző mind a kilenc szimfóniáját a Belgrádi és a Dortmundi Filharmonikusok, valamint a Szlovák Filharmonikus Kórus előadásában, Gabriel Feltz karmester vezénylete mellett. Az első nyolc szimfóniát az említett napon 10 és 19 óra között adják elő a Városi Koncertteremben, majd szimbolikusan 20.22-kor az utolsó, kilencedik szimfóniát a Péterváradi várban lesz alkalmunk élvezni.

A kiváló hazai és külföldi előadók mellett az újvidéki közönségnek lehetősége lesz megcsodálni a zene- és a képzőművészet összekapcsolódását is. A Zajból a hangba című projekt Nikola Macura szobrász érdeme, aki régi, katonai felszerelésekből és fegyverekből hangszereket alkotott. A másik jelentős esemény, amely szintén kihagyhatatlannak ígérkezik, a Beyond Zero című koncert, amelyet július 15-én 20 órakor tartanak meg a Zsinagógában. A Vrebalov és Ravel műveit felsorakoztató, nem mindennapi koncerten a kaboli kolostor Acies kvartet i Pojci együttese lép fel.

A fesztivál minden napjára ingyenes a belépés, a Beethoven-maraton azonban kivételt képez. Ennek a maratonnak a köztéri koncertjét ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők, viszont a Városi Koncertteremben megrendezett négy előadásra külön-külön árusítják a jegyeket. Ezek a GigsTix elárusítóhálózatán keresztül vásárolhatók meg.