2024. április 24., szerda

Musical a békéért

Újvidéken lép fel a Laibach együttes

A Hadseregtthon épületében július 2-án 22 órakor bemutatják a Wir sind das Volk (Mi vagyunk a nép) című musicalt, amelyet a ljubljanai Laibach együttes előadásában élvezhet a közönség.

 Az esemény az Európa Kulturális Fővárosa Béke erődje elnevezésű programelképzelésének egyik nagyobb projektje. A musicalt Heiner Müller német drámaíró provokatív, posztmodern művei ihlették.

A Béke erődje programelképzelés keretében, amely június második felében kezdődik, Újvidék – Európa Kulturális Fővárosa a béke és a párbeszéd kultúráját tervezi népszerűsíteni, aktualitásánál fogva talán legfontosabb üzenetként. Emellett a háború szörnyű következményeiről és annak kiváltó okait taglaló kritikai gondolkodásmód jelentőségére is nagy hangsúlyt fektet. A Laibach által előadott musical művészi, nem mindennapi módon mutatja be ezeket a kiváltó okokat, ugyanakkor igyekszik az elfogadható választ is megadni a történésekre.

A szóban forgó projektet a berlini HAU Theater-ben mutatták be, ahol maga Heiner Müller is tevékenykedett a maga idejében a Berlini együttesben, amit még Bertolt Brecht alapított. Brecht forradalmi ihletét folytatva Müller tematizálta a nacionalizmus és a szocialista társadalom fejlődését, ami miatt gyakran kellett szembesülnie cenzúrával. A Laibach együttes provokatív előadása összefonódik Müller színpadi kifejezésével, amely által a musical antinacionalista és antirepresszív eszméket fogalmaz meg.

Az előadásra érvényes belépők már megvásárolhatók a Gigstix árusítóhálózatán és az internetes oldalukon is, 1500 dináros áron. Lehetőség van 3+1 csomagra is, vagyis egy ingyenes jegy jár három megvásárolt után, ez a kedvezmény a Gigstixben és a Párizsi magazinban vásárolt jegyek esetében érvényes.