2024. április 18., csütörtök

Véradók világnapja Újvidéken

Szerdán a Promenada pláza előtt parkolják le a mobil rendelőt

Ma van az önkéntes véradók nemzetközi napja. Újvidék a véradás szempontjából kimagasló helyet foglal el országunkban, ugyanis ennek az emberbaráti gesztusnak a lakosság számához viszonyítva sok hódolója van.

A belvárosban rendszeresen találkozunk a Vérátömlesztő Intézet mobil csapatával, ők egy tehergépkocsiban berendezett, terepi vérátömlesztő rendelőben fogadják azokat, akik ilyen módon szeretnének segíteni másokon. Rendszeresen szerbeznek véradást a városi közvállalatokban és magáncégekben is, lapkiadóházunkban is több alkalommal jártak már. Holnap délelőtt az Elektrovojvodina munkaközösségében, később a Maxbet fogadóiroda-hálózat Kiszácsi utcában lévő helyiségeiben fogadják a véradókat.

Újvidéken az önkéntes véradásnak nagy hagyománya van, sokan vállalkoznak erre. A mobil rendelő rendszeresen járja a várost (Fotó: Ótos András felvétele)

Újvidéken az önkéntes véradásnak nagy hagyománya van, sokan vállalkoznak erre. A mobil rendelő rendszeresen járja a várost (Fotó: Ótos András felvétele)

Az imént említett tehergépkocsit szerdán 16 és 19 óra között a Promenada bevásárlóközpont előtt parkolják le. Az intézetből felhívják a figyelmet arra, hogy megkezdődtek a nyári szabadságok, ilyenkor a váradási hajlam rendszerint csökken. Ebből kifolyólag nyaranként vérhiány jelentkezik, minden vércsoport iránt fokozódik az igény, felkérnek mindenkit, hogy ha csak módjukban áll, adjanak vért!

Az Egészségügyi Világszervezet és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére 2004 óta június 14-e a véradók világnapja. Ezen a napon köszönetet mondanak a rendszeres véradóknak, a szakemberek felhívják a figyelmet a véradás fontosságára és minden embert arra bátorítanak, hogy rendszeresen adjon vért.

(Fotó: Ótos András felvétele)

(Fotó: Ótos András felvétele)

Az egész világ ma köszönti a véradókat, Karl Landsteiner, az ABO vércsoportrendszer felfedezőjének születésnapja alkalmából. A véradók nemzetközi napján, ma délben fogadást tartanak az újvidéki városházán is, a polgármester hagyományosan gratulál azoknak, akik 50, 75 vagy 100 alkalommal adtak vért. Ők klubbot alakítottak, a legnemesebb véradókat az idén is Nagy szív elnevezésű kitüntetéssel jutalmazzák.