2023. március 23., csütörtök

A biztonságos Netikett

Ingyenes számítógépes képzések az általános iskolások számára Törökbecsén

A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásának köszönhetően ingyenes számítógépes tanfolyamot szervezett az általános iskolások számára a törökbecsei Teleház Polgárok Egyesülete. A biztonságos Netikett nevet viselő program segítségével alsósokkal és felsősökkel sajátíttatják el a világháló, a közösségi oldalak biztonságos kezelését, amelyek által könnyedén elkerülhetőek az interneten leselkedő veszélyes visszaélések. A számítógépes képzést Polák Fehér Ágota, a Teleház Polgárok Egyesületének alelnöke vezeti.

– Az általános iskolások mellett már a kicsiknél is rendkívül fontos a világhálón történő biztonságos böngészés, a tartalmak feltöltésének megválogatása, ami különösen akkor válhat veszélyessé, amikor a gyermek a saját okostelefonját vagy számítógépét önállóan kezeli. A mai digitális világban az írástudatlan, 2-3 éves gyermekek is tudják kezelni az okostelefonokat. Addig, amíg a gyermek a szülő mobiltelefonját vagy számítógépét használja, nincs akkora veszélynek kitéve, hiszen a szülő mindig leellenőrizheti, hogy a gyerek éppen mit csinál. Abban a pillanatban azonban, amikor a gyerek megkapja a saját mobiltelefonját, és az utóbbi időben ez megtörténik már az általános iskola harmadik-negyedik osztályában, nagyon fontos, hogy megtanítsuk őket a biztonságos használatra.

A legújabb tanfolyam keretében a számítógép alapkezelésének tanulása mellett éppen ezeknek a veszélyeknek az elkerülésével foglalkozunk – mondta Polák Fehér Ágota.

Báló Bordás Gizella, a törökbecsei Teleház Polgárok Egyesületének vezetője kiemelte, hogy a gyermekeket megcélzó Netikett foglalkozás neve nem véletlenül a net (Internet) és az etikett szóösszevonásból született meg, mivel az aktivitások a hálózati kommunikáció illemszabályait ölelik fel. Hozzátette, hogy megalakulásuktól kezdve egyik fő küldetésük a lakosság informatikai képzésének fejlesztése.

A biztonságos Netikett című ingyenes számítógépes tanfolyamra szombatonként délelőtt kilenc órától várják az érdeklődő diákokat a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület székházában.