2024. április 23., kedd

Kishegyesi versmondók sikere Felvidéken

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Szervezésében a hétvégén tartották meg a jubileumi XV. Kaszás Attila Versmondó Fesztivált a felvidéki Komáromban. A neves színművész halála után alapított versenyen az idén rekordszámú versenyző mérettette meg magát. A versenyről két kishegyesi versenyző is díjjal tért haza, olvasható a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének közleményében.
Az idei találkozón három kategóriában mutatkozhatott be a 160 versmondó: az I. kategóriában az általános iskolák 1–4., a II. kategóriában ezen intézmények felsőtagozatosai, valamint a nyolcosztályos gimnáziumok 1–4. osztályos, a III. kategóriában pedig a középiskolák 1–4. osztályos diákjai. A versenykiírás szerint a fesztiválra benevezett tanulók mindhárom kategóriában két-két művet adtak elő: kötelező versként Petőfi Sándor egyik versét, valamint egy szabadon választott költeményt.
A 16 tagú, színművészekből és drámapedagógusokból álló zsűri felosztva több helyszínen hallgatta meg a résztvevőket, majd a két szöveg elhangzása után arany-, ezüst-, és bronzsávos minősítésbe sorolta a szövegek előadóit. Az aranysávos minősítést kapott diákok a fesztivál döntőjébe jutottak, ahol a zsűri által kiválasztott szöveget mondták el.
A rendezvényre a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola két diákja is elutazhatott az Észak-bácskai Pedagógusok Egyesületének jóvoltából. Onhaus Emina hatodikos tanuló ezüstsávos minősítést, míg a hetedikes Tarján Léda aranysávos minősítést kapott. Felkészítőjük Hajvert Ákos volt.