2024. április 24., szerda

Akikre büszkék lehetünk

Díjazták Vajdaság legtehetségesebb diákjait és az értük munkálkodó pedagógusokat

A Vajdasági Tehetségsegítő Tanács tizedik alkalommal rendezte meg a Vajdasági Tehetség Gála díjkiosztó ünnepségét a szabadkai Városháza dísztermében.
A rendezvényen bemutatták és díjazták Vajdaság legtehetségesebb diákjait, általános iskolai, középiskolai és felsőoktatási szinten, valamint a Tehetség Szolgálatáért a mentori, illetve az életmű díj átadására is sor került olyan pedagógusok számára, akik életpályájuk oktató és nevelő munkája során kiemelkedő eredményeket értek el.
Az ünnepségen mások mellett Vicsek Annamária, az oktatási minisztérium államtitkára, Szakállas Zsolt, tartományi oktatási titkár, Fuszek Csilla, a budapesti Európai Tehetségközpont igazgatója, Szilágyi Zsuzsanna, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács titkára, Benyovszky Anna Andrea, Magyarország szabadkai főkonzulátusának konzulja, és Puskás János, A Vajdasági Pedagógiai Intézet Igazgatója is jelen volt.
De Negri Ibolya, a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács elnöke ünnepi beszédjében elmondta, hogy a VATT tíz évvel ezelőtt indította útjára ezt a rendezvényt, azzal a céllal, hogy eszmei kitüntetésben részesítsék azokat a kis-, ígéretes és kiváló tehetségeket, akik eddigi munkájuk révén számos sikert értek el valamely tehetségterületen.

– Jubileumot ünnepelünk. A vajdasági magyar nyelvű oktatás területén kiemelkedő diákok és tehetséggondozó tanárok megbecsülését szolgáló rendezvényre kerül ma sor. Az elmúlt tíz évben megtiszteltük és értékeltük azoknak a tanulóknak, egyetemi hallgatóknak, pedagógusoknak a munkáját, akiket a tenni akarás, a bizonyítás, és az elhivatottság vezérel. Ma már 250 képpel ellátott név szerepel a tehetségkódexünkben, akikre büszkék vagyunk. A tehetséget nem lehet magára hagyni. Fel kell karolni, utat kell mutatni, ajtót nyitni, szárnyakat adni. A fiatalokban rejlő tehetség felismerése és támogatása mindannyiunk feladata. A ma feladata – hangsúlyozta felszólalásában De Negri Ibolya.
Vicsek Annamára, oktatási államtitkár is üdvözölte az egybegyűlteket.
– A gyerekek ismét és mindenkor megmutatják azt, hogy Vajdaságban van mire büszkének lennünk. A vajdasági magyar tehetséggondozás olyan kincseket ismert- és karolt fel, akik továbbra is azt igazolják számunkra, hogy érdemes ezzel foglalkozni, hogy érdemes energiát, időt és odafigyelést fektetni e tevékenységbe – fogalmazott Vicsek Annamária.
Szakállas Zsolt kiemelte, hogy számára felemelő érzés ennyi tehetséges gyermeket, fiatalt, büszke szülőt látni.
– A tehetség minden emberben ott van, az a kérdés vajon van-e, aki felismeri, van-e olyan, aki segít, hogy a tehetség felszínre kerüljön – mondta Szakállas Zsolt.


Fuszek Csilla elmondta, hogy két szervezet képviseletében érkezett, ezek a Magyar Tehetségsegítő Tanács és az Európai Tehetségsegítő Hálózat.
– A hálózat megalakulásának a célja, hogy tudjunk egymásról, hogy láthatóvá tegyük magunkat, mert ha nem vagyunk láthatóak, akkor a tehetséggondozásnak nincs meg az eszmei súlya. A hálózat jó arra is, hogy forrásokat osszunk meg egymás között. Küldetésünk, hogy a tehetségeknek minél több lehetőséget tudjunk biztosítani – fogalmazott Fuszek Csilla.
A díjazottak plakettet, ajándékot és az MNT jóvoltából egyszeri ösztöndíjat kaptak, valamint a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége jóvoltából e hónapban tanulmányi kiránduláson vehetnek részt, Budapesten megtekinthetik az Álmok Álmodói című kiállítást.
Született tehetség kategóriában Pisarov Teodor (Népkör Magyar Művelődési Központ, Szabadka) érdemelt kitüntetést.
Kistehetségek kategóriában Zsivanac Beren (Cofman Judit Tehetségfejlesztő Iskola, Szabadka), Pletikoszity Martin ( Testvériség-egység Általános Iskola, Bajsa), Bózsits Noémi ( Széchenyi István Általános Iskola, Szabadka), Horváth Zsófi (Testvériség-egység Általános Iskola, Bezdán), Varga Réka (Samu Mihály Általános Iskola, Óbecse), Hódi Lúcia (Petőfi Sándor Általános Iskola, Óbecse), Katona Noémi (Petőfi Sándor Általános Iskola, Zenta), Berényi Dorina (EmArt Képzőművészeti Műhely, Szabadka), Árokszállási Evelin (Népkör Magyar Művelődési Központ, Szabadka), Horváth Kinga (Samu Mihály Általános Iskola, Óbecse) részesült elismerésben.
Ígéretes tehetségek kategóriában Szobonya Dávid (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta), Német Kristóf (Svetozar Marković Gimnázium, Szabadka), Kubik Dóra (Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola, Topolya), Juhász Leona (Szabadkai Zeneiskola, Szabadka), Kobrehel Tamás (Műszaki Iskola, Ada), Fábián Orsolya (Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka), Fürstner Nina (Népkör Magyar Művelődési Központ, Szabadka), Szloboda Szonya (Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka), Kozma Szabolcs (Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka) kapott díjat.
Kiváló tehetségek kategóriába: Csuvárdity Tamara (Újvidéki Egyetem, Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Szabadka), Kádár Áron (Szabadkai Műszaki Szakfőiskola, Szabadka), Rekecki Tibor (Újvidéki Egyetem, Mezőgazdasági Kar, Újvidék) részesült elismerésben, tehetséges fiatal kategóriában pedig Jenován Flórián, Banjac Brigita.
Tehetségek Szolgálatáért – Mentori díjban részesült Agárdi Hajnalka (osztálytanító), Balázs Piri Diana (tanár) és Tolnai Varga Piroska (tanár).
A Tehetségek Szolgálatáért – Életműdíj részese pedig Veselinov Ibolya lett.
Az ünnepségen közreműködött az adai Szentháromság Gyermekkórus, az énekegyüttes karnagya Lévai Hényel Beáta.