2024. március 29., péntek

Aláíratlan megállapodás

Dodik hamarosan Putyinnal tárgyal Szentpéterváron

Vasárnapi nyolcórás brüsszeli megbeszélést követően megállapodásra jutottak a bosznia-hercegovinai politikai pártok képviselői abban, hogy egy közös dokumentumot fogadnak el a boszniai reformok végrehajtásáról az európai integrációs folyamat felgyorsítása érdekében, számolt be a találkozót követően annak szervezője, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. Mint közölte, a parlamenti pártok képviselői egyetértettek: továbbra is a békés, stabil, szuverén és független Bosznia-Hercegovina kiépítésén dolgoznak majd, melynek részét képezik a bosnyák, a szerb és a horvát nemzet tagjai is, s a jelenlegi két entitás a brčkói körzettel együtt. Mindezt az európai úton történő haladás érdekében teszik, áll a dokumentumban Charles Michel tolmácsolása szerint. A jogállamiság, a demokratikus intézményrendszer erősítése olyan további kötelezettségek, amelyeket szintén vállaltak a megállapodásban a boszniai politikai tényezők, tette hozzá. Arra is kötelezték magukat, hogy teljes mértékben tiszteletben fogják tartani a hazai és nemzetközi bíróságok döntéseit. Mint azt az Európai Tanács közleménye tudatta, a megállapodást összesen 12 jelen levő tisztségviselő írta alá, beleértve a hármas elnökség minden tagját.

Ezzel ellentétes nyilatkozatot tett azonban Milorad Dodik, az elnökség szerb tagja, aki azt mondta, csak „általában véve” fogadta el a dokumentumot, mert attól azt várja, hogy egy hónapon belül európai uniós tagjelölti státust ad majd Bosznia-Hercegovinának, de nem írt alá Brüsszelben senki semmit, így az egyezménynek nincsenek jogi következményei. Úgy fogalmazott, támogatta szóban a felkínált megállapodást, de nem látta azt el kézjegyével. Azt is pontosította, hogy a hazai bíróságok alatt nem kell az alkotmánybíróságot érteni, mert annak nevét, a szerb entitás képviselőinek a kérésére, kihúzták a szövegből.

Dodik egyben azt is bejelentette, hogy a nemzetközi nyomás ellenére június 17-én a szentpétervári gazdasági fórumon találkozni fog Vlagyimir Putyin orosz államfővel, akivel az entitás és az Oroszország közötti kapcsolatokról fog tárgyalni. A tervezett megbeszélést már elítélték a boszniai hármas elnökség tagjai.