2024. március 28., csütörtök

Százmillió dinár farmi felszerelésekre

A tartományi mezőgazdasági titkárság száznégy támogatási szerződést osztott ki

A Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság kiemelt figyelmet fordít arra, hogy javítson az állattenyésztés helyzetén, hiszen az ágazat jelenleg nagy válságban van. A jószágtenyésztőknek ezért az idén is lehetőségük nyílt farmi felszerelések beszerzésére pályázni. A tartományi kormány dísztermében hétfőn Čedomir Božić tartományi mezőgazdasági titkár nyújtotta át a támogatási szerződéseket a tenyésztőknek.

A pályázat keretösszege 110 millió dinár, ebből 98,2 millió dinárt költöttek el.

Čedomir Božić tartományi mezőgazdasági titkár (Fotó: Ótos András felvétele)

Čedomir Božić tartományi mezőgazdasági titkár (Fotó: Ótos András felvétele)

– A tartományi mezőgazdasági titkárság évről évre jelentős összegeket különít el az állattenyésztés fejlesztésére. Erre szolgál ez a pályázat is. A következő években is mindenképpen azon munkálkodunk, hogy javítsunk az állattenyésztés helyzetén – közölte Božić, és hozzáfűzte, hogy az ágazatot más pályázati vonalakon is támogatják majd, így arra kérte a gazdákat, hogy használják ki ezeket a lehetőségeket.

Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes elmondta, a tartományi mezőgazdasági titkárság 104 támogatási szerződést írt alá a tenyésztőkkel farmi felszerelések beszerzésére.

Ótott Róbert (Fotó: Ótos András felvétele)

Ótott Róbert (Fotó: Ótos András felvétele)

– Többek között tejhűtőkre, etetőkre, itatókra és egyéb más, a gazdaságokban használatos eszközökre pályázhattak a jószágtenyésztők. Fontos azt elmondani, hogy évről évre növekedett az állattartóknak nyújtott támogatás. Tavaly 90 millió dinár volt a keretösszeg, most pedig 110 ezer, s ezt a jövőben is szeretnénk megtartani. Azt is fontos kiemelni, hogy igyekszünk odafigyelni az igényekre, és ennek megfelelően formálni a támogatási kiírásunkat. Ez alkalommal 60, illetve 70 százalékos költség-visszatérítést valósíthattak meg a sikeres pályázók. Úgy gondoljuk, hogy ezzel hatékonyan tudjuk támogatni a vajdasági gazdákat, és arra törekszünk, hogy ez az elkövetkező években is így maradjon –  fogalmazott Ótott Róbert.

A bácsföldvári Muzslai család már 60 éve foglalkozik szarvasmarha-tenyésztéssel és tejtermeléssel. Évente körülbelül 2,5 millió liter tejet állítanak elő.

Muzslai Dávid elmondta, ez a támogatás mindenképpen nagy segítség, hiszen nélküle sokkal nehezebben boldogulnának.

Muzslai Dávid (Fotó: Ótos András felvétele)

Muzslai Dávid (Fotó: Ótos András felvétele)

– Mi rendszeresen pályázunk a titkárság pályázataira, és ez sokat jelent a számunkra, általuk ugyanis könnyebben bővíthetjük a gazdaságunkat. Most egy tifon öntözőrendszerre kértünk támogatást – mondta Muzslai Dávid.

A bajsai Balaton Zsolt fejőállásra nyújtott be támogatási kérelmet annak érdekében, hogy megkönnyítse a munkáját, hiszen szavai szerint az állattenyésztés sok fizikai munkát igényel.

Balaton Zsolt (Fotó: Ótos András felvétele)

Balaton Zsolt (Fotó: Ótos András felvétele)

– A közeljövőben mindenképpen gépesíteni szeretném a gazdaságomat. Jó, hogy vannak ilyen pályázatok, hiszen másképp nehéz lenne beszerezni a tenyésztéshez nélkülözhetetlen berendezéseket. A tartományi mezőgazdasági titkárság kiírásaira a jövőben is pályázok majd – fejtette ki Balaton Zsolt.