2024. április 23., kedd

A levegő szennyezettsége a határértéken belül van

A levegő védelméről szóló törvény előírja, hogy minden önkormányzatnak mérnie kell a levegő minőségét. Zentán több mint tíz éve rendszeresen végzik ezeket a méréseket. Lőrinc Király Lívia, a zentai közigazgatási hivatal környezetvédelmi szakmunkatársa elmondta, hogy minden évben kidolgoznak egy programot, amit a környezetvédelmi minisztériumnak jóvá kell hagynia. Elmondása szerint Zentán nem az ipar és a forgalom van a legnagyobb hatással a levegő minőségére, hanem a téli időszak, amikor az emberek elkezdenek tüzelni. Ezek láthatóak a mérési eredményeken is, hiszen minden évben ebben az időszakban jelentkeznek olyan napok, amikor emelkedés figyelhető meg a vizsgált értékekben.

– Két helyszínen mérjük Zenta területén a különféle szennyezőanyagokat és azok koncentrációját, a Kertek helyi közösségnél és a kórháznál. Ezen mérőhelyeket igyekeztünk úgy kiválasztani, hogy az reprezentatív legyen a lakosság számára. Természetesen több szempontot is szem előtt tartunk: hogy merről fúj a szél, hogy elegendő lakos legyen azon a környéken, közvetlen vagy közvetett úton legyen kitéve a magasabb koncentrációjú szennyezettségnek is és egyebek. A PM 10-es és PM 2,5-es részecskéknél időközönként tapasztalható emelkedés, viszont a fűtési szezon befejeztével az eredmények ismételten a megadott határértékek alá kerülnek – mondta az illetékes.

Persze törekednünk kell arra, hogy a levegő minőségét megőrizzük, erre azonban akkor kerülhet sor, ha nem tüzelünk szennyezőanyagokkal, és nem vágjuk ki a meglévő erdőinket, hiszen a fák azok, amelyek a legtöbbet segíthetnek nekünk levegőnk tisztán tartásában.