2024. április 25., csütörtök

Kérésznász ideje

Megismétlődik a csoda, kivirágzik a Tisza

Ha június közepe, akkor tiszavirágzás. A nyár küszöbén az Alföldön lassan hömpölygő folyó, a Tisza pazar természeti látványossággal szolgál, kivirágzik. A több napon át tartó tömeges kérésznász a tiszavirágzás. Minden évben egyre több embert nyűgöz le az egyedülálló természeti jelenség, amely Európában csak a mi, szőkének becézett Tiszánkon és annak mellékfolyóin látható. A Tisza mellékfolyóin, például a Maroson már június 6-án szép számú kérészt, rajzó tiszavirágokat láttak. A Maroshoz hasonlóan a Temesben is élnek tiszavirágok, még ha nem is olyan tömegben, mint a Tisza agyagos medrű szakaszain.

A szerényebb vízhozamú mellékfolyók vize hamarabb felmelegszik, hamarabb eléri a 23-24 fokos hőmérsékletet, ami ideális a nagy testű vízirovarok rajzásához. Az időjárási körülményektől függően akár tíz nappal is előbb elkezdődik a kérészrajzás a Tisza mellékfolyóin.

A vajdasági Tisza-szakaszon legtömegesebb a tiszavirágzás a Magyarkanizsa feletti folyószakaszon, ahol nagy ívben kanyarodik a Tisza, és a víz sodrása kiseperi az egyenes szakaszon lerakódó iszapot. Az agyagos mederben tömegesen tudnak megtelepedni a kérészlárvák, befúrják magukat, és majd három éven át fejlődnek, sokszor átvedlenek, mire egy meleg júniusi este milliószámra rajznak ki a vízből, és megkezdődik a látványos kérészrajzás, a kérészek nászrepülése.

Az elmúlt több mint két évtized tapasztalatai alapján a rajzás kezdete, az elővirágzás június tizedike táján indul, és több napon át tart. Tavaly a kérésznász csúcsa elhúzódott június 27-éig, de volt olyan év, amikor a fő rajzás a hónap elejére, 6-ára esett.

Amennyiben kedvez az időjárás, a hét közepén várható a nászrepülés kezdete. A milliós kérésztömegek kirajzása, a látványos fő rajzás ezt követően három-négy napon belül lezajlik. Nem árt emlékeztetni a horgászokat, hogy szigorúan tilos a fokozottan védett kérészek gyűjtése. Jelen lesznek a környezetvédelmi felügyelők, és természetkárosítás címén szabálysértési feljelentés vár a repülő tiszavirágokat gyűjtőkre.