2024. április 23., kedd

Tiszavirágos Tiszavirág Fesztivál

Tizedik alkalommal csalogatja a rendezvény Zentára a környékbelieket

Június 17-én és 18-án, vagyis pénteken és szombaton tartják meg Zentán a X. Tiszavirág Fesztivált. Az esemény a község egyik legfontosabb rendezvénye, amelyet a helyi idegenforgalmi szervezete hozott létre, azzal a céllal, hogy gazdagítsa a város nyári programkínálatát, kihasználva a Tisza-part egyedi helyszínlehetőségét. A szervezők elmondták, hogy a nevét a világon ritkaságnak számító kérészfaj lenyűgöző násztáncáról kapta, hiszen ilyenkor a Tisza „virágba” borul. A rendezvény a családias hangulat megteremtésére törekszik, szórakozást biztosítva kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
Laskovity Kornél, Zenta Község Idegenforgalmi Szervezetének igazgatója elmondta, hogy 2013- ban szervezték meg először a Tiszavirág Fesztivált, és akkor még ők sem gondolták, hogy eljutnak majd a tizedik évfordulóhoz.
– Mivel kerek évet ünnepelünk, tartalmas programot igyekeztünk összeállítani. Egyrészt visszahívtuk azokat a fellépőket, akik az elmúlt években a legnagyobb tömeget vonzották a Tisza-partra, másrészt egy kis meglepetéssel készülünk, ugyanis latin-amerikai, szalszás hangulatot szeretnénk a nagyszínpadon teremteni, valamint a kisszínpadon egy kubai duóval kedveskedünk a jelenlévőknek. Mindemellett lesz jazz, népzene, The Beatles-slágerek, fellép a Bijelo Dugme belgrádi emlékzenekar, brazil dobosok és még sokan mások. Próbáltunk olyan zenei programot összeállítani, amelyben mindenki megtalálja a neki tetszőt. A fesztivált több ezren látogatják, és reméljük, idén is nagy számban érkeznek majd hozzánk környékbeliek. Minden város igyekszik rendezvényeket, fesztiválokat szervezni, és a Tiszavirág Fesztiválnak is meg kell harcolnia a saját közönségéért. Remélhetőleg az elmúlt tíz év elég volt ahhoz, hogy az emberek megszeressék ezt az eseményt. Idén, ha minden jól megy, akkor a rendezvényünk egybeesik a Tisza virágzásával. Mindig ezt szerettük volna, de sajnos az előző években nem sikerült összehoznunk, most viszont minden esélyünk megvan rá, ha az időjárás nem változik – fogalmazott Laskovity Kornél.
Elhangzott még, hogy a fesztivál ideje alatt lehetőség lesz sárkányhajózásra pénteken és szombaton 17 és 20 óra között, erre a sétányon kell regisztrálni. Lovaskocsikázással is kedveskednek a látogatóknak, amely igény szerint a Stevan Sremac és a Vuk Karadžić utca találkozásánál indul útnak. A legkisebbekről sem feledkeznek meg, krétarajzolást szerveztek számukra az alsó rakparton, ahol Balla Ákos és Gubik Korina képzőművészet-tanárok foglalkoznak majd a gyerekekkel. Szombat este a népzene kedvelőit táncházba várják a Hagyományok Háza vajdasági hálózata támogatásával, utána pedig sor kerül a közkedvelt és látványos fáklyás hajós felvonulásra és az azt követő tűzijátékra. A retró horgászverseny sem marad el, ezt most is a sporthorgász-egyesület szervezi. Ezúttal a fesztivál kedvenc borát a látogatók, a Tiszavirág bort pedig egy ötfős zsűri választja ki. A szervezők sok szeretettel várnak mindenki!