2024. március 29., péntek

118 millió dollárt fizet peren kívül a Google nemi diszkrimináció miatt

Peren kívüli egyezség született a Google amerikai óriásvállalat és a céget nemi alapú diszkrimináció miatt perlő női munkavállalók között, a techcég 118 millió dollárt fizet a felpereseknek – jelentette be az őket képviselő ügyvédi iroda közleményben.

Az ügyvédi iroda négy nő képviseletében indított pert, a megállapodás értelmében viszont a Google 15 500 olyan nőnek fizet 236 különféle munkakörben, akik 2013 szeptembere óta dolgoznak vagy dolgoztak a cégnél.

A 2017-ben benyújtott keresetben Kelly Ellis, Holly Pease, Kelli Wisuri, és Heidi Lamar azt állította, hogy a Google-nél alacsonyabb beosztásba kerültek, mint azonos képzettségekkel és képességekkel rendelkező férfi kollégáik, és mellőzték őket előléptetéseknél.

A vádirat szerint ennek következtében nem nőtt a fizetésük sem, a vezetőség pedig nem hagyta jóvá áthelyezési kérelmüket más, több előrelépési lehetőséget kínáló részlegbe.

Az egyezség részeként három éven belül független, külső vizsgálatnak kell alávetni a Google toborzási eljárását, és szintén független munkaerőpiaci szakértő értékeli majd a vállalat béregyenlőségre vonatkozó kimutatásait.