2024. április 20., szombat

Sütögetés a tóparton

Kitűnő volt a hangulat a topolyai BBQ-, grill- és rostélyosfesztiválon

Első alkalommal szerveztek barbecue-, grill- és rostélyosfesztivált a Topolyai-tó partján. A rendezvény egyedülállónak számít vidékünkön, a szervezők, a Topolyai Termelők Egyesülete célja viszont, hogy hagyományt teremtsenek.

Vajdaság egész területéről 19 csapat jelentkezett a felhívásra. Legtöbben a rostélyozáshoz, grillezéshez, a tárcsán való sütéshez készültek fel, de öt csapat a BBQ kategóriában is alkotott.

A topolyai csapat is kitett magáért, felkészült az első BBQ-versenyre (Fotó: Herceg Elizabetta)

A topolyai csapat is kitett magáért, felkészült az első BBQ-versenyre (Fotó: Herceg Elizabetta)

A barbecue valójában egy sütési mód a grillezéshez hasonlóan, de kevesen ismerik a kettő közötti különbséget. Ha grillezünk, a húst közvetlenül, magas hőmérsékleten, kevés füsttel, viszonylag rövidebb ideig sütjük, míg a barbecue a hús lassú, alacsonyabb hőfokon (100–120 °C), nagyobb füsttel járó, hosszú ideig tartó sütését jelenti. A végeredmény egy nagyon ízletes, porhanyós, különleges ízvilágú húskülönlegesség.

Nem volt könnyű dolga a zsűrinek (Fotó: Herceg Elizabetta)

Nem volt könnyű dolga a zsűrinek (Fotó: Herceg Elizabetta)

A neves szakemberekből álló zsűri – Ferenczi István, Ments András, Dózsa György, Bogdán Róbert és Rankov Stefan – építő jellegű kritikával viszonyult a versenyzőkhöz, az elkészült ételekhez minden kategóriában, különösen a vidékünkön még újdonságnak számító barbecue sütést bemutatókhoz, hiszen igen összetett, zárt rendszerben történő, több órát igénylő, gondos odafigyelés végeredménye lehet a finoman elkészített omlós, ízes hús.

– Ez a sütési technika Amerikából érkezett és terjed Európában. Nagyon örülünk, hogy itt, Topolyán, a tóparton jelen lehettünk az első BBQ-versenyen. Örömmel láttuk, hogy öt csapat is használta a technikát, ami füstön sütés lassú tűzön, tehát a grillezés ellentettje, és egész más eredményt hoz. Három csapat már tudatosan használta – mondta Bogdán Róbert zsűritag.

Ferenczi István nyugalmazott mesterszakács, a Magyar Grillzövetség elnöke is szívesen tett eleget a vajdasági felkérésnek.

– Láttuk, hogy mindenki maximálisan odatette magát, felhívtuk ugyan a figyelmet a hibákra, de ezek nem hibák valójában, hanem arról szóltunk, hogyan lehet még jobbá tenni a végeredményt – hallottuk tőle.

Rankov Stefan Szabadkán fejezte be a középiskolát, és most először vett részt a zsűriben egy gasztrorendezvényen.

– Nagyon tetszett a hangulat, mindenki jó húst készített, szeretettel, türelmesen, és elfogadták a kritikát. Első alkalomnak ez nagyon jó volt.

Baráti társaságok az árnyat adó fák alatt (Fotó: Herceg Elizabetta)

Baráti társaságok az árnyat adó fák alatt (Fotó: Herceg Elizabetta)

Az új topolyai gasztrofesztiválon fiatalok kategóriájában is meghirdették a versenyt, és megállták a helyüket a 16 éven aluli szakácsnövendékek is, köztük a 12 éves Rind Áron, aki borjúhúsból készítette első díjas, a zsűritagok elismerését kiérdemlő hamburgerét, újkrumplival és hagymakarikákkal.

– Otthon már legalább háromszor elkészítettem, gyakoroltam. Egyébként is kísérletezem a konyhában különböző receptes könyvekből, és segíteni is szoktam néha a szüleimnek. Ez az első versenyem, nagyon izgalmas volt, de élveztem a munkát, és az eredmény sem maradt el.

Tomik Nimród szervező is kivette részét a sütésből (Fotó: Herceg Elizabetta)

Tomik Nimród szervező is kivette részét a sütésből (Fotó: Herceg Elizabetta)

Tomik Nimród, a szervezőbizottság tagja elmondta, hogy a már jól ismert topolyai rendezvények, a városnapok, az Expo, a Szármafesztivál, a Parasztolimpia, a hagyományos disznótor mellett, amelyek több száz, több ezer embert mozgatnak meg, kerestek egy olyan gasztrofesztivált, ami a környéken, sőt talán egész Vajdaságban nincs.

– Így jött az elsődleges ötlet, a rostélyozás, és ehhez kapcsoltuk a barbecue-t, ami Amerikában, de most már Magyarországon is közkedvelt, hozzánk azonban még nem tört be.

Senki sem maradt éhes (Fotó: Herceg Elizabetta)

Senki sem maradt éhes (Fotó: Herceg Elizabetta)

Ehhez nagyon fokozott türelemre van szükség, mert hosszú órákat vesz igénybe, intenzív, különleges fűszerezés, erős füst jellemzi. Azt szoktam mondani, ha valaki ezt megkóstolja, utána másfajta sült húst nem is akar enni, mindig erre vágyik. Nagy tudást igényel viszont. Mi is voltunk egy Budapesten, egy Texasban tanult szakácsnál egy egynapos kurzuson, ahol az alapokat megtanultuk, utána több próbasütést is végeztünk. Ez csapatmunkát igényel, fontos az előkészítés, a pácolás, a tűz felügyelete, folyamatos fejlődés után érhetjük el az igazán jó eredményt. Marhabordát készítettünk, szürkemarhahúst is használtunk, alsó csirkecombot és sertésbordát. Mondhatni, hogy bizonyos fajta megszállottság is szükséges mindehhez.

Az építő jellegű kritikát megfogadták (Fotó: Herceg Elizabetta)

Az építő jellegű kritikát megfogadták (Fotó: Herceg Elizabetta)

Érkezett Csantavérről, Magyarkanizsáról, Adáról, Temerinből, Kishegyesről is olyan csapat, amely rendelkezik a smokerrel, ami elengedhetetlen ehhez a sütési módhoz.

Nagyon örülök annak, hogy a magyar grillszövetség elnökét és segítőtárásait sikerült elhívnunk, tehát hozzáértő szakmai zsűrink volt, emellett egy tehetséges topolyai fiatalember, szakácstanonc is bekapcsolódott a munkába. Rendkívül alázatos módon álltak a feladathoz, körbejárták a táborokat, és mindenkit elláttak tanácsokkal, és a végén is elmondták a véleményüket – hallottuk a szervezőtől.

Eredményhirdetés (Fotó: Herceg Elizabetta)

Eredményhirdetés (Fotó: Herceg Elizabetta)

A gasztrofesztivál támogatója Topolya önkormányzata és a helyi közössége, valamint a Big Chick Kft. volt. A díjakat a délutáni órákban Szatmári Adrián polgármestertől vehették át a legügyesebb szakácsok.

Az időjárás is kedvezett a rendezvénynek, a sütögető baráti, munkahelyi társaságok számára egész nap hangulatos countryzene adta a kellemes hátteret, és a tóban is megmártózhatott, akinek kedve szottyant egy nyár eleji lubickoláshoz.

Idénykezdés a topolyai tóparton (Fotó: Herceg Elizabetta)

Idénykezdés a topolyai tóparton (Fotó: Herceg Elizabetta)