2024. április 19., péntek

Ingyenes képzések a nők számára

Magyar nyelvtanfolyam kezdődött Bácsföldváron

Ingyenes képzés indult Bácsföldváron A nők biztonságának fejlesztése Óbecse községben elnevezésű projekt keretében, amely a vidéki területeken élő nőkre összpontosít. A magyar nyelvi tanfolyamot hetente kétszer, kedden és csütörtökön 19 órai kezdettel tartják meg a helyi közösség épületében. Ezt a képzést is a pecesori szerb nyelvi tanfolyamhoz hasonlóan az Óbecsei Ifjúsági Szervezet (BUM) szervezte meg.

– A tanfolyamot az alapoktól kezdjük. A résztvevők között vannak olyanok, akik ismernek néhány magyar kifejezést, de az elenyésző. Megismerjük a magyar ábécét, valójában a hangokat, hiszen sok olyan hang van a magyar nyelvben, ami a szerb nyelvben nincs. Nagy hangsúlyt fektetünk az olvasásra is, mert így tudják a jelenlevők legkönnyebben begyakorolni az adott hangokat, hiszen a magyar nyelvben nagyon fontos, hogy a megfelelő magánhangzót használjuk a különböző szavakban. A hangok mellett eddig az üdvözlési formákról is tanultunk, illetve egyes kifejezéseket, amelyeket a mindennapi kommunikáció során használunk, mint például a hogy vagy?, a köszönöm vagy az egészségedre!. Hogy a végén hova fogunk eljutni, ez a csoport hozzáállásától és teljesítményétől függ. A tanfolyam összesen 12 előadást foglal magába, ezek az előadások alkalmanként másfél órásak. A célom, hogy a tanfolyam résztvevői megtanulják az alapvető kifejezéseket, a számokat, a színeket, hogy, valamit önmagukról is el tudjanak mondani, be tudjanak mutatkozni valakinek magyarul. Ami a korosztályt illeti, a résztvevők 25 és 50 év közöttiek, azzal, hogy van néhány szülő, aki magával hozza az írni és olvasni tudó gyermekét is. Annak ellenére, hogy ez a projekt a nőknek szól, szívesen várjuk a férfiakat is. A legtöbben azért járnak, mert egy olyan közösségben élnek, ahol sok a magyar szomszéd – mondta Kőműves Tímea magyar nyelv és irodalom szakos tanár.

Az említett projekt középpontjában, amelynek keretén belül a tervek szerint összesen 258 műhelymunkát tartanak meg, az Óbecse község településeiről származó nők helyzetének a megerősítése és foglalkoztathatóságuk növelése áll. Annak érdekében, hogy a nők felismerjék az erőszakot és az illetékes intézményekhez forduljanak segítségért, az Óbecsei Ifjúsági Szervezet tavasz óta számos tevékenységet valósított meg mintegy háromszáz nő számára. Az érintett nők főleg munkanélküliek, emellett nehezítő körülmény számukra a szociális központ szolgáltatásaihoz és egyéb olyan szolgáltatásokhoz való nehéz hozzáférés, amelyek segíthetik őket az erőszakból való kilábalásból. A projekt megvalósításában az óbecsei Szociális Központ munkatársai is részt vesznek, akik az intézmény által nyújtott szolgáltatásokról tartanak tájékoztatást. A műhelymunkák mellett Óbecse község öt településén pszichológiai tanácsadást, valamint különféle képzéseket is szerveznek. Szerb és magyar nyelvi tanfolyamokat, valamint varrótanfolyamot is tartanak, de lesznek képzések a könyveléssel, valamint az adminisztrációs munkákkal kapcsolatban is.

A projekt keretében megvalósuló műhelymunkák a különböző korosztályú nőknek szólnak, de a szervezők szeretettel várják a férfiakat is. A képzések után a résztvevők számára lehetővé teszik a helyi vállalkozások meglátogatását is. A projekt tanfolyamaival és egyéb programjaival kapcsolatos információk a 062/373-427-es telefonszámon, illetve az ana@bum-becej.org. e-mail-címen kaphatók.

A projekt a ENSZ/UN Women szervezet és Norvégia belgrádi nagykövetségének a támogatásával, valamint az óbecsei Szociális Központ és Óbecse község együttműködésével valósul meg.