2024. március 29., péntek

Medálba zárt kis világ

A zentai Bognár Ágnes egyedi ékszereiben a kedvenc virágaink is benne lehetnek

A fiatal lány nagy sétákat tesz a természetben. Szabadidejében, amikor csak teheti, bejárja az erdőket, parkokat, és gyűjtöget. A zentai Bognár Ágnesnek kincset jelent egy-egy fűszál, de akár egy pici virág törékenysége is megérinti őt. Foglalkozott már marketinggel, festett vászonra, ma viszont a műgyanta ékszerek készítésében találta meg önmagát, melyeket préselt növényekkel, kis kagylókkal tesz különlegessé. Munkáit precizitás, kifinomultság jellemzi.

Miközben arról mesél nekem, milyen volt az út, a kísérletezések és próbálkozások sora, amíg kiforrott a rá jellemző stílus és minőség, mosolyogva mutatja a szebbnél szebb nyakláncokat, karkötőket, fülbevalókat. Vidáman teszi hozzá, már a szomszédai is gyűjtik számára a virágokat, tudva, hogy ezzel örömet szereznek neki.

Megtudom tőle, hogy nem is olyan egyszerű hadművelet ez, amit csinál. Az ékszerek alapja kétkomponensű gyanta, ami tulajdonképpen két anyag keveréséből jön létre. A kemény kötésű anyag kiindulópontja egy folyékony állag, amibe a szárított virág- és levélkompozíció kerül.

Hol találkoztál ezzel a technikával?
– 2020-ban a neten fedeztem fel, miközben különféle kreatív oldalakon barangoltam. Megtetszett az ékszerek varázslatossága, szépsége, a színek kavalkádja, de láttam, hogy jók a formák, és nem elhanyagolható szempont a kezemből ily módon kikerülő tárgyak tartóssága sem. Hetekig kutattam, kerestem a készítési technika után, majd amikor minden összeállt, beszereztem egy alapkészletet, ami az induláshoz kellett.

Mi volt az? Mire van szükség az ékszerek készítéséhez?
– Természetesen az alap a kétkomponensű gyanta, emellett szükségesek még különböző gumiformák, amibe a folyékony anyag kerül. Elengedhetetlen alapanyagaim a kis virágok, levelek, melyeket gyűjtés után a régi módszerrel, két könyv közé rakva szárítok meg. Mostanában apró gombákat is használok, beépítem azokat.

Egyszerű dolog ez? Könnyen belejöttél?
– Mint minden más, kezdetben nehézkes volt. Sokáig tartott a folyamat, amíg kiismertem magát az anyagot, mármint, hogy milyen gyorsan köt, hány rétegben tudom lerakni azt. Figyelni kellett arra, hogy ne legyen buborékos, de az is lényeges momentum, hogy miként helyezem a gyantába a virágokat. A cél egy szép, mutatós kiegészítő, ékszer.

Milyen színek, formák most a menők? Mi a legkelendőbb?
– A kék nefelejcs, illetve a nagyon színes virágokkal díszített medálok, gyűrűk, fülbevalók, kulcstartók, de készítek könyvjelzőket is, s apró dísztárgyak is kerültek már ki a kezemből. Egyre több makk formájú medált is rendelnek tőlem.

Hogyan helyezed az apró virágokat, gombákat a gyantába? Mennyire gyorsan kell ezt megoldani?
– Igyekezni kell, ami a gyorsaságot illeti. Nemrégiben rátaláltam egy gyantára, ami kiváló minőségű, de igen gyorsan köt. Első lépésként a formába öntök egy alapgyantaréteget, s megvárom, hogy ez megszáradjon. Erre kerül egy következő réteg a száraz virágszirmokkal, levelekkel, melyeket tűkkel, kis szerszámokkal igazítok a helyükre. Aprólékos, finom munka, de így tudom kialakítani a végső formát. Zárásképp jön még egy réteg gyanta, mintegy takarásként a virág vagy egyéb minta fölé. Ez így legalább két napot igényel, majd csiszolom, polírozom az ékszert, hogy átlátszó, fényes legyen. Az utolsó lépés pedig a kapcsok, láncok felszerelése, sőt: fúrom is az ékszert, ha szükséges. Az anyag strapabíró, nem törik.

Mik a további terveid?
– Szeretnék más stílusban is alkotni, akár kisebb dísztárgyakat is. Tervben van a fa, a virág és a gyanta kombinálása, faliképek formájában. Fontosnak tartom, hogy ezek a tárgyak, ékszerek örökösek, mintegy emlékként megmaradnak a használójuknak. Volt rá példa, hogy az illető esküvői csokrából választott ki néhány számára tetsző virágszirmot, s ez épült be az ékszerbe, ami által maradandó lett.

Hogyan, hol lehet az ékszereidet megtalálni?
– Memento Flo’Art néven található egy oldal a Facebookon, ott tekinthetőek meg a munkáim, s itt tudnak velem kapcsolatba lépni az érdeklődők.