2022. augusztus 15., hétfő

Medálba zárt kis világ

A zentai Bognár Ágnes egyedi ékszereiben a kedvenc virágaink is benne lehetnek

A fiatal lány nagy sétákat tesz a természetben. Szabadidejében, amikor csak teheti, bejárja az erdőket, parkokat, és gyűjtöget. A zentai Bognár Ágnesnek kincset jelent egy-egy fűszál, de akár egy pici virág törékenysége is megérinti őt. Foglalkozott már marketinggel, festett vászonra, ma viszont a műgyanta ékszerek készítésében találta meg önmagát, melyeket préselt növényekkel, kis kagylókkal tesz különlegessé. Munkáit precizitás, kifinomultság jellemzi.

Miközben arról mesél nekem, milyen volt az út, a kísérletezések és próbálkozások sora, amíg kiforrott a rá jellemző stílus és minőség, mosolyogva mutatja a szebbnél szebb nyakláncokat, karkötőket, fülbevalókat. Vidáman teszi hozzá, már a szomszédai is gyűjtik számára a virágokat, tudva, hogy ezzel örömet szereznek neki.

Bognár Ágnes
Bognár Ágnes

Megtudom tőle, hogy nem is olyan egyszerű hadművelet ez, amit csinál. Az ékszerek alapja kétkomponensű gyanta, ami tulajdonképpen két anyag keveréséből jön létre. A kemény kötésű anyag kiindulópontja egy folyékony állag, amibe a szárított virág- és levélkompozíció kerül.

Hol találkoztál ezzel a technikával?
– 2020-ban a neten fedeztem fel, miközben különféle kreatív oldalakon barangoltam. Megtetszett az ékszerek varázslatossága, szépsége, a színek kavalkádja, de láttam, hogy jók a formák, és nem elhanyagolható szempont a kezemből ily módon kikerülő tárgyak tartóssága sem. Hetekig kutattam, kerestem a készítési technika után, majd amikor minden összeállt, beszereztem egy alapkészletet, ami az induláshoz kellett.

Mi volt az? Mire van szükség az ékszerek készítéséhez?
– Természetesen az alap a kétkomponensű gyanta, emellett szükségesek még különböző gumiformák, amibe a folyékony anyag kerül. Elengedhetetlen alapanyagaim a kis virágok, levelek, melyeket gyűjtés után a régi módszerrel, két könyv közé rakva szárítok meg. Mostanában apró gombákat is használok, beépítem azokat.

Egyszerű dolog ez? Könnyen belejöttél?
– Mint minden más, kezdetben nehézkes volt. Sokáig tartott a folyamat, amíg kiismertem magát az anyagot, mármint, hogy milyen gyorsan köt, hány rétegben tudom lerakni azt. Figyelni kellett arra, hogy ne legyen buborékos, de az is lényeges momentum, hogy miként helyezem a gyantába a virágokat. A cél egy szép, mutatós kiegészítő, ékszer.

A csigák is helyet kaptak ebben a kompozícióban
A csigák is helyet kaptak ebben a kompozícióban

Milyen színek, formák most a menők? Mi a legkelendőbb?
– A kék nefelejcs, illetve a nagyon színes virágokkal díszített medálok, gyűrűk, fülbevalók, kulcstartók, de készítek könyvjelzőket is, s apró dísztárgyak is kerültek már ki a kezemből. Egyre több makk formájú medált is rendelnek tőlem.

Hogyan helyezed az apró virágokat, gombákat a gyantába? Mennyire gyorsan kell ezt megoldani?
– Igyekezni kell, ami a gyorsaságot illeti. Nemrégiben rátaláltam egy gyantára, ami kiváló minőségű, de igen gyorsan köt. Első lépésként a formába öntök egy alapgyantaréteget, s megvárom, hogy ez megszáradjon. Erre kerül egy következő réteg a száraz virágszirmokkal, levelekkel, melyeket tűkkel, kis szerszámokkal igazítok a helyükre. Aprólékos, finom munka, de így tudom kialakítani a végső formát. Zárásképp jön még egy réteg gyanta, mintegy takarásként a virág vagy egyéb minta fölé. Ez így legalább két napot igényel, majd csiszolom, polírozom az ékszert, hogy átlátszó, fényes legyen. Az utolsó lépés pedig a kapcsok, láncok felszerelése, sőt: fúrom is az ékszert, ha szükséges. Az anyag strapabíró, nem törik.

Mik a további terveid?
– Szeretnék más stílusban is alkotni, akár kisebb dísztárgyakat is. Tervben van a fa, a virág és a gyanta kombinálása, faliképek formájában. Fontosnak tartom, hogy ezek a tárgyak, ékszerek örökösek, mintegy emlékként megmaradnak a használójuknak. Volt rá példa, hogy az illető esküvői csokrából választott ki néhány számára tetsző virágszirmot, s ez épült be az ékszerbe, ami által maradandó lett.

Hogyan, hol lehet az ékszereidet megtalálni?
– Memento Flo’Art néven található egy oldal a Facebookon, ott tekinthetőek meg a munkáim, s itt tudnak velem kapcsolatba lépni az érdeklődők.