2024. március 28., csütörtök

Jubileumok jegyében

Hivatalosan is megnyitották az LVIII. Gyöngyösbokréta és a XLV. Durindó Fesztivált Palicson

A cikkünkhöz GALÉRIA is tartozik.

A hétvégén Palics ad otthont az LVIII. Gyöngyösbokréta és a XLV. Durindó Fesztiválnak. A rendezvény a hagyományokhoz híven már pénteken, egy úgynevezett nulladik nappal kezdetét vette, amelynek programját a házigazda, a Palics Magyar Művelődés Egyesület állította össze. Ezen a napon az egyesület székházában megnyílt a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület Gránátalma kézimunkacsoport és a palicsi Csipkebóbita gyermek kézimunkacsoport kiállítása, valamint a fesztiválra meghirdetett rajzpályázat munkáiból nyílt kiállítás is. Ezt követően a Palics MME szakosztályainak ünnepi műsorára került sor.

A fesztivál hivatalos megnyitóját szombaton tartották meg a palicsi nyári színpadon. Az eseményen jelen volt többek között dr. Csige Gábor, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának vezető konzulja, mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Erdődi Edvina, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke és Kern Imre, Szabadka alpolgármestere. Ekkor került sor a Gyöngyösbokréta leglátványosabb műsorelemére, amikor a fesztiválon részt vevő néptáncosok népviseletben öltözve ünnepélyesen felvonultak a Női strandtól a nyári színpadig. A menetben 32 táncegyüttes, több mint 700 táncosa vett részt szerte Vajdaságból, többek között Kupuszináról, Hajdújárásról, Gombosról, Óbecséről, Adáról, Zentagunarasról, Bácskossuthfalváról és Csantavérről.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

A bevonulás után a néptáncosok elénekelték a Himnuszt, majd Fazekas Ferenc atya, a szabadkai Szent György templom plébánosa megáldotta a fesztivál lobogóját és a résztvevőit. A házigazda nevében az egybegyűlteket Csiszár Molnár Anna, a Palics MME elnöke köszöntötte. Örömét fejezte ki, hogy ebben az évben, a fesztivál történetében először, Palics adhat otthont a rendezvénynek. Kiemelte, hogy a palicsi egyesületet a 2000-es évek elején indították útjára, és hivatalosan 2006-ban lett bejegyezve. Fontos mérföldkő volt a szervezet életében, hogy idén februárban birtokba vehették az uniós forrásokból épült Palicsi Magyar Művelődési Központ épületét. Így az elnök szerint még nagyobb jelentősége van annak, hogy otthont adhattak a fesztiválnak.

A fesztivált Tímár Gabriella, a Gyöngyösbokréta és Durindó Fesztiváltanácsának elnöke bocsájtotta útjára. Beszédében kiemelte, hogy a fesztiválra a cselekvő nemzet évében kerül sor, amikor Palics első írásos említésének 560 éves évfordulóját, valamint az 1952-es Palicsi Magyar Ünnepi Játékok 70 éves jubileumát ünnepli. A beszédek után a táncegyüttesek léptek színpadra és mérték össze tánctudásukat.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

Vasárnap a palicsi Vigadó teraszán a Durindó fesztivált tartják meg, melynek során megszakítás nélkül 123 műsorszámot láthat a közönség 1200 fellépővel.