2024. április 16., kedd
VÁLASZTÁSOK 2022

A RIK elutasította az albánok panaszát

A kisebbségi lista a Közigazgatási Bírósághoz fordul fellebbezéssel

A Köztársasági Választási Bizottság 74. ülésén megalapozatlanságra hivatkozva elutasította A völgy albánjai koalíció a bujanováci választási bizottság június 2-ai végzése ellen benyújtott panaszát. Az említett választási koalíció a RIK határozata ellen a Közigazgatási Bíróságnak nyújthat be fellebbezést. A völgy albánjai koalíció a Veliki Trnovac-i 6-os szavazóhelyen május 27-én megismételt szavazást követően fordult panasszal a helyi választási bizottsághoz, az előrehozott parlamenti választás szavazásának a megsemmisítését indítványozva, a testület viszont elutasította a jogorvoslatot. Az említett kisebbségi választási lista számára ettől az egy szavazóhelytől függ, hogy átlépi-e a választási küszöböt, míg országos viszonylatban a választási folyamat befejezése, illetve a végeredmény kihirdetése függ ettől a szavazóhelytől.

A Bujanovačke hírportál összeállítása szerint közleményében A völgy albánjai koalíció politikai döntésnek minősítette a RIK határozatát, „hiszen habár érveit a lista dokumentumokkal támasztotta alá, a testület mégsem fogadta el a panaszt”. Mint hozzáteszik, határozatával a RIK az aktuális politikai érdekeket jutatta érvényre. A völgy albánjai koalíció nem adja fel, a Közigazgatási Bíróság előtt folytatja a küzdelmet, áll a közleményben.

Veliki Trnovacon a 6-os szavazóhelyen április 28-án ismételték meg először az április 3-ai rendkívüli köztársasági parlamenti választás szavazását, ezt követően a Szerbiai Szocialista Párt élt az összes lehetséges jogorvoslattal, ami ahhoz vezetett, hogy május 27-én másodszor is megismételték a szavazást. Az első újrázás egy mandátumot hozott az említett albán kisebbségi listának, míg az SZSZP választási koalíciója emiatt elveszített egyet a részeredmény szerinti 32 mandátumából. A második szavazatismétlés alkalmával A völgy albánjai koalíció nem szerzett annyi szavazatot, hogy átlépje a kisebbségi jelöltlisták vonatkozásában meghatározott választási küszöböt.