2024. április 24., szerda

Szerbiában fogták el az ukrán hírszerző szolgálat egyik korábbi főnökét

Szerbiában vették őrizetbe Andrij Naumovot, az ukrán hírszerző szolgálat egyik korábbi vezetőjét. A szerb sajtó értesülése szerint Naumovot Szerbia déli részén fogták el egy német állampolgárságú férfival együtt, aki állítólag a sofőrje volt. Mindkettőjüket pénzmosás gyanújával tartóztatták le.

Naumovot március 31-én Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök hazaárulássa vádolt, lévén, hogy egy nappal a háború kitörése előtt elhagyta az országot. Az ukrán sajtó szerint fennáll annak a veszélye is, hogy az egykori kémfőnök, aki több államtitokról is tud, megpróbál ezekkel az információkkal kereskedni szabadsága fejében. Egyébként  őt és útitársát is többéves börtönbüntetés várná.

Az eset kapcsán megszólalt a szerbiai belügyminisztérium is. „A belügyminisztérium korrupció ellenes osztályának niši egysége a határrendészettel és a vámügyi szervekkel együttműködve letartóztatták A. A. (1986) német és A. N. (1982) ukrán állampolgárokat azzal az alapos gyanúval, hogy pénzmosás bűncselekményét követték el”– áll a közleményben.

Ugyanitt nyilvánosságra hozták, hogy a rendőrség Preševo határátkelőnél az A. A. vezette BMW-t, amelyben Naumov is utazott, átvizsgálva 607.990 eurót, 124.924 dollárt, valamint két smaragdot talált. A két férfit azzal gyanúsítják, hogy a vélhetően bűncselekményből származó pénzt, valamint a drágaköveket ki akarták vinni az országból. Ellenük 48 órás vizsgálati fogságot rendeltek el, majd az illetékes ügyész elé kerülnek kihallgatásra.