2024. március 28., csütörtök

Ukrajna nem lehet uniós tag a nyugat-balkáni országok kárára!

Ausztria nem egyezik Ukrajna uniós tagságával a nyugat-balkáni országok kárára – nyilatkozta Wolfgang Sobotka, az osztrák parlament elnöke az APA hírügynökségnek. Hozzátette: az osztrák kancellár is egyértelműleg kijelentette, hogy Ukrajna nem kaphatja meg a gyorsított csatlakozási eljárást.

Ugyanakkor szorgalmazta a nyugat-balkáni országok csatlakozási folyamatának felgyorsítását. „Kulcsfontosságú számunkra, hogy ne csak a teljesjogú tagság lehetőségét kínáljuk fel számukra, hanem meg is mutassuk az Európai Unióba vezető utat” – mondta az osztrák néppárti politikus.

Sobotka pártolta az osztrák non-paper javaslatot is. Ezzel kapcsolatban kiemelte Szerbiát, amely szavai szerint „gazdasági szempontból sokkal jobban halad az integráció útján, mint a jogállamiság terén”. Az osztrák non-paper pedig ilyen esetekben biztosítaná a gazdasági csatlakozást – hangsúlyozta az osztrák parlament elnöke. Hozzátette: az Uniónak szüksége van egy „köztes lépésre” annak érdekében, hogy a csatlakozásra váró országok „a helyes úton maradjanak”. Ezzel kapcsolatban bírálta azt bolgár hozzáállást, amely megbénította a tárgyalásokat az Európai Unió és Észak-Macedónia között.

Az osztrák parlament elnöke egyébként Ursula von Leyen ukrajnai látogatásaira reagált felszólalásában.