2024. április 24., szerda

A szerb nem és az orosz igen

A belügyminiszter a Rendőrség Napján az Oroszország elleni szankciókról is szólt

Amennyiben nem Aleksandar Vučić állna Szerbia élén, akkor a legcsekélyebb reményem sem lenne abban, hogy Szerbia kibírja azt, hogy ne vezessen be szankciókat Oroszországgal szemben – mondta Aleksandar Vulin belügyminiszter.

Vulin a Novostinak azt nyilatkozta, hogy a szerbek történelmében eddig mindenki élt azzal a lehetőséggel, hogy nemet mondjon az oroszoknak. Néhány év alatt kiderült, hogy az állam fennmaradása függ az oroszok „igen”-jétől, fogalmazott Vulin.

„A történelem során, a 19. századtól napjainkig, a szerbek egyetlen kulcsfontosságú nemzeti kérdést sem tudtak megoldani aktív és sokszor igen költséges oroszországi részvétel nélkül, de voltak olyanok is, akik Oroszország lemondásával próbáltak megoldást keresni a szerb nemzeti kérdésekre” – mondta Vulin.

A tárcavezető azt mondta, Oroszország esetleges veresége az Ukrajnával vívott háborúban érezhető lesz Szerbiában is, szinte minden téren. Hozzátette: történelmi siker, hogy Vučićnak sikerült baráti kapcsolatokat kialakítania Kínával, de feltette a kérdést: mi történne, ha Kínára nézve is azt kérnék azok, akik Oroszországgal szembeni szankciókat kértek.

Aleksandar Vulin belügyminiszter a Rendőrség Napja alkalmából megkoszorúzta azt a belgrádi emlékművet, amelyet a belügyminisztérium azon tagjainak emlékére állítottak, akik hivatali kötelességük teljesítése közben életüket áldozták Szerbia békéjéért és biztonságáért.