2024. április 26., péntek

A Ficsakkal közös úton

A Fiatal Családosok Klubja bácskossuthfalvi partnerszervezettel írt alá együttműködési megállapodást

Vajdaság, pontosabban Bácskossuthfalva felé bővítette tevékenységi körét a Ficsak, a budapesti székhelyű Fiatal Családosok Klubja, a családok összekovácsolását, családbarát közösségek építését célul kitűző egyesület.

Király Nóra által alapított egyesület bővítésének célja a határon túli magyarságot, a magyar családokat helyben is segíteni, támogatni.Tímár Gabriellától, az Ady Endre Művelődési Központ elnök asszonyától megtudtuk, hogy a jövőben több olyan programot is terveznek megvalósítani, aminek közreműködője vagy társszervezője lesz a Ficsak.

– A Ficsak célként tűzte ki, hogy terjeszkedjen a határon túlra, és falunkra esett a választása. Egy, a budapesti családbarát szervezetben dolgozó, falunkbeli származású ifjú hölgy közvetítésével találtak meg bennünket, illetve kerestek meg engem. Az együttműködést az Ady keretein belül valósítjuk meg, hiszen a Ficsak célkitűzései teljes mértékben beleilleszkednek művelődési központunk működési elveibe. Ezt egy egy évre szóló szerződéssel már meg is alapoztuk. Havonta legalább egy programot bonyolítunk majd le az együttműködés jegyében a gyermekek bevonásával, illetve lesz arra is példa, hogy a fiatal családokra összpontosítunk. A történethez hozzátartozik, hogy vajdasági kapcsolattartóként a rendezvények tekintetében nemcsak a falunkra összpontosítunk majd, hanem a környező településekre is gondolunk – ismertette Tímár Gabriella, aki hozzátette, hogy ebben a hónapban a Ficsak lesz a közreműködője a fonalgrafikai táboruk megvalósításának június 27-étől július 1-jéig, ahol a gyakorlott kezű felnőttek mellett 30-40 gyermeknek is igyekeznek évről évre átadni a kézimunkázás alapjait. A folytatásban a július 1-jei Ady-nap programjai is illeszkednek az együttműködési célkitűzésekhez. A program keretében ünnepelik meg a Kalamajka táncegyüttes 10 éves jubileumát, illetve a Nemzeti Művelődési Intézet pályázatának köszönhetően lebonyolított hímző szakkör tárlatával, valamint az Ady régi és legújabb viseleteiből nyílt kiállítással is összekötik.

– Falunkban alakulóban van a Ficsak helyi szervezete is a Csoncsikó játszóházunk lebonyolításában közreműködő fiatalok lelkesedésének köszönhetően, akik valóban hasznos és kivitelezhető ötletekkel álltak elő. Helytörténeti élő társasjáték kidolgozásán munkálkodunk, aminek a részét képezi majd egy kis kincskeresés és kódfejtés is. A helytörténeti-faluismereti játék inkább felnőttek és felsős tanulók számára lesz igazán értékelhető, illetve élvezhető program. A kicsinyek számára egy egyszerűbb kincskeresős játékban gondolkodunk. Ennek az alapötletével egy magyarországi látogatásunk alkalmával volt szerencsénk megismerkedni a Látóutak projektet koordináló Magyar Közösségépítők Értékszövetsége Egyesület közreműködésével. Számunkra nem teljesen új a kincskeresős játék alapelve, hiszen néhány évvel ezelőtt a Zabhegyező Vigyori csoport szellemi eszköztárának, illetve a Nyári Táborok programjainak is a részét képezte ez a program. Ezt a korábbi tapasztalatot szeretnénk ötvözni az új koncepcióval. Illetve a Zabhegyezők korábbi áldásos tevékenységének köszönhető Játszóház találkozót is szeretnénk feleleveníteni a Ficsak programterveinek a keretében – nyilatkozta Tímár Gabriella.

Magyarországon 20 településen van jelen a Ficsak, de célként tűzte ki az országos lefedettség elérését, hogy sokoldalú támogatásával, a problémák hatékony kezelésével megkönnyítsék a családok és az egész magyar társadalom életét.