2024. április 23., kedd

Változatlan létszámmal

Befejeződött az óvodai iratkozás Kishegyes községben

A Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézmény négy óvodát tömörít Kishegyes községben. Ezek többségében szerb és magyar nyelvű munka folyik a gyerekekkel. A közelmúltban ért véget az iratkozás, és Janó Mária, az intézmény igazgatónője arról számolt be lapunknak, hogy nagyjából változatlan maradt az intézményben a gyerekek létszáma.

– Intézményünkben május végén befejeződött az iratkozás, a szülőknek egy hónapot hagytunk jóvá a gyerekük beíratására. Ezt megtehették személyesen az óvodákban vagy online úton, az eUpraván keresztül. Ebben az évben is van annyi iratkozónk, mint amennyi az előző tanévben. Intézményünket községszinten 105 gyerek hagyja el, ugyanis ők megkezdik az első osztályt az általános iskolában. Iratkozókból községszinten 103 van, ami óvodákra lebontva úgy néz ki, hogy Kishegyesen a központi óvodába 26 gyermek iratkozott be, a gazdászatiba 8, vagyis összesen 34. A bácsfeketehegyi óvodába 41 gyermek iratkozott be, 16 szerb ajkú és 25 magyar. A szeghegyibe 28 új gyermek érkezett – számolt be az igazgatónő, majd arról is szólt, hogy a szülők a községben főként személyesen íratták be a gyereket, az online módot mindössze 10 százalékuk választotta.

Az óvodák csoportjai nem változtak – mondta el Janó. Községszinten két bölcsődés csoport van, a kishegyesi óvodában négy vegyes iskola-előkészítő csoport és egy kiscsoport, a bácsfeketehegyi óvodában egy kétnyelvű kiscsoport van, valamint négy vegyes iskola-előkészítő csoport, kettő szerb és kettő magyar nyelven. A szeghegyi óvodában két vegyes iskola-előkészítő, valamint egy középső és egy kiscsoport van, mind szerb nyelvű. Az intézményben a tanév június 24-éig tart, de a napközis gyerekek számára a nyári szünet ideje alatt is biztosítanak ügyeletet – tudtuk meg az igazgatótól, aki arról is szólt, hogy a tanév utolsó hetében Pán Péter-napokat tartanak. Ennek keretében nyílt napot szerveznek az újonnan iratkozóknak, amikor bemehetnek játszani, kézműveskedni, és ismerkedni a környezettel. Az ovisoknak szerveznek egy sportnapot és egy zárórendezvényt.

Az intézmény a nyári hónapokra tervezett különböző felújítási munkálatokat.

– A nyári szünidőre van betervezve a bácsfeketehegyi óvoda épületének az ablakcseréje. Ez tartományi pályázati pénzből fog megvalósulni, az önkormányzat segítségével, ugyanis ők pályáztak erre a felújításra. Emellett frissítő meszeléseket végzünk az épületeinkben, és tervben van egy projektum kidolgozása a bácsfeketehegyi óvodával kapcsolatban, ami egy épületrész hozzáépítésére vonatkozik – mondta el az intézmény igazgatója, majd hozzáfűzte, hogy reményei szerint hamarosan sor kerül a projektum kidolgozására.