2024. április 20., szombat
SZÓFIGYELŐ

Kutyaközönséges

Nyelvhasználatunkban olyan hangulatos összetett jelzők is előfordulnak, amelyekben az előtagnak ’nagyon’ jelentése van: koromsötét, kristálytiszta, makkegészséges, marhajó, méregerős, meseszép, pofonegyszerű stb. Újabban is keletkeznek effélék, a bizalmas stílusú kutyaközönséges melléknév is közéjük tartozik. A kutyakötelesség főnév (’feltétlen kötelezettség’) már régebb óta használatos.

A kutyaközönséges szóval gyakran olyan tárgyra vagy eszközre utalnak a beszélők, amely nem különös, nagyon egyszerű, igen közönséges, mindennapos: A dupla csomó egy kutyaközönséges csomó megduplázott változata, tehát kétszer kell áthurkolnunk a kötélvéget és kész. – Ezen az oldalán található egy lyuk, amiből még véletlenül sem infravörös LED hiányzik, hanem egy kutyaközönséges kábel. – Azt hitted a mosdó egy olyan kutyaközönséges dolog, ami mögött nincs semmiféle tudomány? – Sima, egyszerű kutyaközönséges csapágyról van szó, ami SKF boltban egyszerűen olcsón beszerezhető. – A Citroën alaposan felhergelte őket az acélrugós, kutyaközönséges felépítésű autóval. – A szabadalmi uniós országok kilencven százalékában a szerzői jog védi egy kutyaközönséges zseblámpa használatát! – Az ember kap egy kutyaközönséges pizzát háromszoros áron. – A Távol-Keleten viszont nagyjából a mi fejes salátánk helyét foglalja el, vagyis kutyaközönséges mindennapi zöld, amit milliók esznek. – Csuan-Bin Csung kutyaközönséges krétával kutyaközönséges iskolai táblára olyan anatómiai ábrákat dob fel, hogy csak na.

Valamely művelet, eljárás, állapot, cselekmény, esemény is kutyaközönséges lehet: A másik: csalás az egész, kutyaközönséges bűvészmutatvány. – A módszer előnye az egyszerűségében rejlik, egy kutyaközönséges program is megteszi. – Itt végső soron egy kutyaközönséges programról van szó. – Csak nyomtassunk mindegyikre egy-egy kutyaközönséges másodfokú egyenletet. – A baj csak az, ugyanilyen tünetekkel jár egy kutyaközönséges megfázás, sőt, néhány allergia is. – A film részben társadalmi bohózat, amelyet nálunk Bacsó Péter szokott csinálni, részben kutyaközönséges szerelmi háromszög-történet. – Egyszer csak azon kapta magát, hogy azt szeretné, ha kutyaközönséges közlekedési balesettel lenne dolguk.

Emberre vagy állatra vonatkozó megoldások is akadnak: Nem volt ő hős (…), csak egy kutyaközönséges bűnöző, néhány gyilkossággal a háta mögött. – Ló nélkül nem vagy senki és semmi, csak kutyaközönséges gyalogos. – Gyerekkorunkban nekem egy kutyaközönséges házi cirmos cicám volt. – Ugyanúgy szaglássza a szeméttárolókat és végzi dolgait, mint bármely kutyaközönséges kóbor kutya.