2024. március 28., csütörtök

Egy szerelem története

Dobri Dániel: Egy másik Róma című kamaraoperája VM4K-ban – Flávio Apro brazil gitárművész Szabadkán koncertezett

A VM4K Csütörtök esték című programsorozata ezen a héten két eseménnyel várta az érdeklődőket. Bemutatták Dobri Dániel: Egy másik Róma elnevezésű kamaraoperája, amely a KultúRecept Produkció társulatának előadásában jött létre, ezt követően pedig Flávio Apro, ismert brazil gitárművész lépett színpadra.

Dobri Dániel, a kamaraopera zeneszerzője elmondta, hogy a produkció Lengyel Balázs esszéi és Nemes Nagy Ágnes versei alapján készült.

– Lengyel Balázsnak a Két Róma című esszéjét dolgoztam át egy dramatikus színházi operai formába, ahol a szövegek úgy funkcionálnak, mint egy operában az énekbeszéd szövegei, tehát ezek azok, amik elmesélik a történetet, míg a Nemes Nagy Ágnes versekből komponált dalok áriaként funkcionálnak. Ez a színdarab a második világháború után két évvel játszódik. Egy férfi és egy nő szerelmi történetét mutatja be a fiatalkori közös római utazástól kezdve a szakításon át az időskorig, halálig.

A történet központi helyszíne a második világháború utáni Róma, ugyanis ekkor több magyarországi művész is ösztöndíj lehetőséget kapott a Római Magyar Akadémiára. Ennek a történetnek a drámaisága, hogy a második világháború borzalmai után ők belecsöppentek ebbe a mesevilágba, a szabadságba, a nyitottságba, fél évet eltöltöttek ebben, majd felültek a vonatra, Jugoszlávián keresztül bevonatoztak Budapestre, és hazajöttek a Rákosi-korba, és onnantól elnyomásban, cenzúrázva éltek, legalább egy évtizeden keresztül – fogalmazott Dobri Dániel.

Majd hozzátette, hogy ez egy érdekes szereposztású színdarab, nem egy hagyományos kamaraopera. Két színész, két operaénekes és két zenész játssza el a történetet. Az előadás rendezője Blaskó Borbála koreográfus, táncművész.

 – A kamaraopera legnagyobb előnye, illetve varázsa, hogy gyorsan kapunk egyszerre vizuális és hangi élményeket. Önmagában egy hangi élmény nagyon nehezen él meg a vizualitás nélkül, és azt gondolom, hogy ilyen szempontból az opera egy nagyon jó műfaj – hangsúlyozta beszélgetőtársunk.

Az Egy másik Róma című kamaraopera bemutatása után a vajdasági gyökerekkel büszkélkedő Flávio Apro ismert brazil gitárművész lépett színpadra. A zeneművész az egyik legelismertebb brazil zenekutató, több kiadott lemezzel, könyvvel és számos publikációval rendelkezik, emellett tanárként is dolgozik. Mint Flávio Apro kiemelte, hogy ez a program nagyon különleges számára, ugyanis azokat a műveket játszhatja el, amelyeket gyerekkorában hallott és tanult. Az est folyamán a klasszikus zeneművészet nagyjai mellett autentikus brazil dalok is megszólaltak. A csütörtök esti szabadkai fellépés volt a művész koncertkörútjának utolsó állomása, amely során Adán, Nišben, Belgrádban, Sremska Mitrovicán és Nagybecskereken lépett fel.