2024. április 25., csütörtök

Aláírták az energetikai szándéknyilatkozatot

Szerbia 500 millió köbméter földgázt tárolhat Magyarországon

Siniša Mali szerb ügyvezető pénzügyminiszter és Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter pénteken Belgrádban aláírta a két ország közötti energetikai együttműködés folytatásáról szóló szándéknyilatkozatot, majd ezt követően a Srbijagas Közvállalat és a magyarországi MVM CEEnergy Zrt. felhatalmazottjai aláírták a földgázvásárlásról és földgáztárolásról, valamint a logisztikai szolgáltatásokról szóló szerződést. Utóbbi teszi lehetővé, hogy Szerbia a téli hónapokban igénybe vegye a magyarországi földgáztárolókat.

A megállapodások formális aláírását követően tartott sajtótájékoztatón Mali elmondta, hogy Szerbia két magyarországi gáztárolóban összesen 500 millió köbméter földgázt tárolhat. Ez jó hír, hiszen ekképpen sikerült biztosítani Szerbia földgázellátását, emelte ki Mali, a folytatásban pedig közölte, hogy a földgáz októberig kerül a magyarországi gáztárolókba, majd Szerbia október 1-je és 2023 április 1-je között vonhatja ki a tárolókból a földgázt. Októberben napi hárommillió, novemberben, decemberben és januárban napi hatmillió, míg jövő márciusban napi hárommillió köbmétert vonhat ki az ország a magyar tárolókapacitásokból, számolt be a részletekről a pénzügyminiszter. Mint hozzátette, ezzel úgy a gazdaság, mint a háztartások szükségleteit sikerül kielégíteni. „A földgázt, a villanyáramot és a nyersolajat magába foglaló megállapodást Szerbia részben a költségvetésből finanszírozza, részben pedig hitelből, amelyet az OTP és az Eximbank bocsátanak a rendelkezésére” – közölte Mali.

Siniša Mali bejelentésének értelmében Szerbia a megállapodással összhangban hétfőn 65,7 millió eurót utal át Magyarországnak. A pénzügyminiszter nem válaszolt a költségek teljes összegével kapcsolatos újságírói kérdésre.

Szijjártó Péter örömének adott hangot, hogy a megállapodásokkal sikerült biztosítani Szerbia földgázellátását, míg Magyarország tovább erősítette pozícióját a térségben az energetika területén. Mint hozzátette, az államközi megállapodással a két ország villamosenergia-hálózatainak, illetve piacainak az összekötésében is megállapodtak, ennek eredményeképpen 2028-ig villamos távvezeték épül ki Szabadka és Sándorfalva között.

Korábban pénteken Aleksandar Vučić köztársasági elnök fogadta Szijjártó Pétert, és az elnöki kabinet közleménye szerint a Magyarország és a Szerbia közötti bilaterális együttműködés további erősítésének a lehetőségeiről, illetve az energetikai együttműködésről és a két ország közös infrastrukturális projektumairól, valamint a térségben jellemző helyzetről tárgyaltak. Az államfő szerint Szerbiának és Magyarországnak mindenekelőtt az energetika és az infrastruktúra területén fontos elmélyíteniük együttműködésüket. A felek külön kitértek a tranzitkapacitások, valamint a földgázellátás témájára, és megállapították, hogy a zavartalan földgáztranzit a két ország közötti kapcsolatok baráti jellegét támasztja alá, áll a közleményben. Szerbia a Magyarországgal való kapcsolatok folyamatos erősítésének az elkötelezettje, fejtette ki Vučić, majd köszönetet mondott Szijjártónak és Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, amiért Magyarország rendületlenül támogatja Szerbia európai integrációját.