2022. október 1., szombat
VÉGTELEN ENERGIAVÁLSÁG

Miért nem bővül Udvarnok kapacitása?

A szerbittabéi gáztározó kiépítéséhez mintegy 100 millió euróra lenne szükségünk

Az udvarnoki (Banatski dvor) gáztározó kapacitásának bővítéséről vagy egy új tároló építéséről Szerbittabén évek már óta beszélnek, azonban az építkezés még mindig nem kezdődött el – írja a 021.rs hírportál.

A Magyarországgal kötött 500 millió köbméter gáz tárolásáról szóló megállapodás a közelgő tél folyamán jobb energiastabilitást tesz lehetővé Szerbia számára, de átmeneti megoldásnak igérkezik. A szerbiai illetékesek bejelentették, hogy további kapacitásokat építenek ki az országban ennek az energiaforrásnak a tárolására.

Zorana Mihajlović energiaügyi miniszter az Euronews Serbiának elmondta, hogy Szerbia jelenleg 34 napra elegendő gáztartalékkal rendelkezik az udvarnoki tároló részben, ezt ki tudja bővíteni 45 napra, de ez a jelenlegi maximum. A raktár másik része az orosz félé, amelynek nem kötelessége, hogy az adott energiaforrás készleteit először Szerbiának kínálja eladásra. Arra a kérdésre, hogy Szerbiának miért lenne szüksége az orosz fél hozzájárulására ahhoz, hogy területén gáztárolót építsenek, a miniszter azt válaszolta, hogy az okokat a szerb olajipar orosz Gazpromnak történő eladásáról szóló, 2008-ban aláírt megállapodásban kereshetik. Ezzel a megállapodással az orosz cég állítása szerint az olaj- és gázmezők többségi tulajdonosa lett.

– A szerbittabéi tároló kiépítéséhez mintegy 100 millió euróra lenne szükségünk, amit Szerbia állam megvalósíthatna, ennél jóval nagyobb problémát okoz a jóváhagyás – közölte Zorana Mihajlović.