2024. március 28., csütörtök

Segélycsomagot kapnak a szegény sorsú vajdaságiak

Kedvezően értékelte az Állami Számvevőszék a tartományi költségvetési zárszámadást

Az Állami Számvevőszék (DRI) a 2021. évi tartományi költségvetés zárszámadásáról is pozitív véleményt alkotott, és ezzel már negyedik egymást követő évben adott kedvező értékelést a dokumentumról – olvasható abban a tájékoztatóban, melyet tegnapi ülésén fogadott el Vajdaság AT Kormánya. A testület megerősítette a Vajdaság AT 2021. évi zárszámadásáról szóló képviselőházi határozat javaslatát, és megvitatásra, valamint elfogadásra a tartományi képviselőház elé utalta.

A tavalyi tartományi büdzsét 83,24 milliárd dináros keretben tervezték, és 84,65 milliárd dináros összegben valósították meg, ami 1,4 milliárddal több a tervezettnél, és a tervezéskor tanúsított magas fokú felelősségre és objektivitásra utal. A tervezett összeg túlszárnyalása elsősorban az abból eredő bevételeknek köszönhető, hogy a koronavírus-járványra való tekintettel 2020-ban a köztársasági kormány intézkedései alapján lehetővé vált az esedékes adók befizetésének elhalasztása.

A költségvetési kiadások összege tavaly 75,63 milliárd dinárra rúgott, ez pedig a tervezett eszközök több mint 90 százalékának felel meg. A meg nem valósított kiadások esetében főképpen jelentős nagyberuházásokról van szó, melyek megvalósítása természetüknél fogva tovább tart egy költségvetési évnél. 2021 végén a közadósság 5,25 milliárd dinár volt, ami a megvalósított folyó bevételek 7,59 százalékával egyenlő. 2016 óta ez a közadósság legalacsonyabb szintje.

A zárszámadás szerint a megvalósított eredmény majdnem 4,9 milliárd dináros többlet, miközben 3,7 milliárd dináros hiányt terveztek.

A tartományi kormány tegnap úgy határozott, hogy a vajdasági árutartalékokból egyszeri segélyt utal ki a szegény sorsú vajdasági polgároknak, valamint az ukrajnai menekülteknek. Élelmiszereket és tisztálkodási szereket osztanak szét közöttük a Vajdasági Vöröskereszt segítségével. A rászoruló vajdaságiaknak 12.500, a menekülteknek 1000 csomagot szánnak. A segély összértéke 30,3 millió dinár. A kabinet döntése értelmében 10,8 millió dinárt utalnak át Szávaszentdemeter (Mitrovica) önkormányzatának, hogy folytathassák a Fruška gora-i Mala Remeta kolostorban megkezdett felújítási munkálatokat.