2024. április 19., péntek

Füstölgő autók halála?

Az Unió 2035-től betiltja a benzines és dízelautók eladását

Az Európai Parlament döntése alapján 2035-től az Unió területén nem lehet értékesíteni a benzinnel működő és a  dízelmeghajtású járműveket. A határozat egy szélesebb körű környezetvédelmi csomag része: az EP képviselői az Európai Bizottság azon javaslatát fogadták el, miszerint a következő években 100 százalékosan csökkenteni kell a szén-dioxid-kibocsátást.

Az EB a törvényjavaslatban egyébként azt is kérte a tagországoktól, hogy szélesítsék az elektromos autók töltésének lehetőségét. Ezt a környezetkímélő járművek gyártásával és értékesítésével összhangban lennének kötelesek kivitelezni. A törvény érvényesítéséig pedig fokozatosan csökkenteni kellene a fosszilis üzemanyaggal működő járművek gyártását, és helyettük minél több elektromos autót kellene piacra dobni. A törvényjavaslat megalkotói szorgalmazták azt is, hogy kétévenként készüljön részletes jelentés a fejlesztés megvalósításáról.

Az EP közleményében kiemelik, hogy a döntést csak azután érvényesíthetik, ha tárgyaltak a tagországokkal. A nemzetközi sajtó viszont arról tudósított, hogy már az EB ajánlata is felgyorsította az elektromos járművekre való áttérést. Egyes európai gyártók, többek között a Volkswagen és a Volvo is, már bejelentették: 2035-ig teljesen megszüntetik a belső égésű motorok gyártását.