2024. április 23., kedd

Három hajó a Tiszán

A magyarkanizsai szakaszon hajóból is lehet nézni a tiszavirágzást

Ha marad a jó idő, akkor akár már a jövő hétvégén tömeges tiszavirágzás szemtanúi lehetünk. A magyarkanizsai szakaszon mindezt hajóból is meg lehet majd nézni, Sarnyai Csabának köszönhetően, aki már évek óta szállítja utasait a Tiszai Tangó nevű kis hajójával, amelyet ő hajókának nevez. Ezt a szolgáltatást nemcsak a helyiek szokták igénybe venni, hanem virágzáskor egész délután és este is megy a hajó, sok-sok környékbelit is fuvarozva. Sarnyai Csabánál nagyobb tiszai embert nagyítóval sem találhatunk, őt magát viszont nem kell lasszóval kergetni, a Tisza környékén biztos meg lehet találni. Mindig teli van új ötletekkel, de ami örök, az a Tisza szeretete, amit a gyerekekbe is igyekszik átültetni oly módon, hogy ízesen és nagy tudással mesél mindenről, ami a folyóhoz kötődik. Nem valószínű, hogy a növény- és állatvilágról vagy akár a legendákról ne tudna valamit, bármiről kérdezhetjük hajókázás közben is, nem rest elmondani egy nap többször is, ha kell, ugyanolyan lelkesedéssel, mintha először mesélné. Most is nála tudakozódtunk, mi újság a Tiszán, mert szerinte ott mindig történik valami. Napjainkban a tiszavirágzás az időszerű, ezért mindennap lemerül lárvát nézni, hogy meg tudja saccolni, mikorra várható a nagy esemény, amely talán épp Magyarkanizsa környékén a leginkább követhető.

– Lényegében most már minden adott ahhoz, hogy tiszavirágozzunk – mondta Csaba. – A víz hőmérséklete 22,3–22,4 fok jelenleg, ami helyenként változó. Ahol a tiszavirágzást várjuk, 22,4, Szegednél 22,3, ami azt jelenti, hogy ez a hőfok már megfelel nekik. A rovarok szeretnek teliholdkor rajzani. Így történik a tiszavirágokkal is, szerintem megvárják a teliholdat, amit jövő hét keddre várunk, és úgy gondoljuk, hogy az ezt követő hétvégén már szép rajzás indul. Persze ezt sok minden befolyásolja. Ha hideg eső esne, visszahűlhet a víz, a 23 foknak muszáj meglennie, de egy zuhancs alkalmával egy fokot is képes visszahűlni. Bízunk benne, hogy a nappali hőmérséklet marad 26–28 fok – magyarázta a hajótulajdonos. – 2018-ban már május 26-án kiröppentek az első kérészek, akkor kiváló vízállásunk volt, és akkor egy hétre rá egy hatalmas fő rajzás szemtanúi lehettünk. Bízunk benne, hogy idén még annál is nagyobb lesz – mondta reménykedve Csaba, aki mindezt arra is alapozza, hogy napról napra szemmel követi a tiszavirágok életét. – Mindennap lemerülök, és látom, hogy rengeteg lárva van! Minden másnap, harmadnap hozok fel lárvát, persze vissza is engedem őket, és látom, hogy most már rengeteg van. Pár hete még csak itt-ott találtam egyet-egyet, mára már egy ásónyomban több mint tíz volt. Nagyon nyüzsögnek már, és felvették a lárvaállapotot, amiből már csak pár nap az átalakulás – mesélte Csaba, akinek hajóiból majd egészen közelről lehet nézni a nagy eseményt. Eddig a Tiszai Tangó hajó volt bevetésen, most pedig egy újabb kistestvért is felavat, mely a korábbihoz nagyon hasonló, csak kisebb. Emellett van egy nagyobb hajója is, amelyet majd hosszabb távokon használ, az közel hatvan férőhelyes. Nyáron nincs megállás, alig pihen a hajó és hajósa, szülinapokat, lány- és legénybúcsúkat is tartanak a vízen, a szigetkerülő kirándulások sem ritkák, mint ahogy a gyerekeknek szervezett programok sem. Idén pedig ismét nagy fába vágta a fejszéjét! Az egykori Potisje nyaraló gondozását vállalta el, így az visszakapja régi fényét, sőt! Azt is tervezi, hogy táborozások, nyári programok színhelye lesz egy kis szépítés után.

– Szívem bánata volt, hogy így elhanyagolták, de nagyon örülök, hogy ez a nyaraló hosszú idő után újra élni fog! Gyermekkorunkat itt éltük, annak homokos strandján, azon a biztonságos, gondozott övezeten, és ebben a szellemben szeretném én is rendbe tenni – mondta Csaba.

Visszatérve a folyó virágzásához, a Tiszavirág ösvényen figyelhető majd meg leginkább a virágzás, amit hajóból is nézhetünk, azzal ereszkedve a mólóig. Eddig Belgrádból, Zomborból, Újvidékről, Szabadkáról jelentkeztek már hajókázni, továbbá Magyarországról, így ajánlatos figyelemmel kísérni Sarnyai Csaba oldalát a Facebookon, ahol az érdeklődőket folyamatosan tájékoztatja a hajó indulási időpontjairól és az időszerű állapotokról.