2024. április 20., szombat

Rendezik a temetőket Kishegyesen

Fedett előteret kap a Keleti temető kápolnája

A kishegyesi önkormányzat komoly fejlesztésbe fogott Kishegyesen a Keleti temetőben. A meglévő kápolna elé külső tetőszerkezetet építenek, hogy a gyászolókat megvédjék az időjárás viszontagságaitól. Sándor István, Kishegyes község alpolgármestere elmondta lapunknak, hogy a Keleti temetőben már nagyon régóta nem valósultak meg fejlesztések.

– A Keleti temető kápolnája 1979-ben épült, a kishegyesi katolikus egyházközösség és magánszemélyek hozzájárulásával. Erről tanúskodik az az emléktábla, amely az épület falán van elhelyezve. Tulajdonképpen a kápolna megépítése óta nem történt infrastrukturális beruházás a Keleti temetőben. Az önkormányzat nem túl régóta tulajdonosa a temetőnek, s azóta tervek készülnek a fejlesztésekre vonatkozóan, illetve anyagiakban is beruház. Tavaly megkezdődött egy konkrét tervdokumentáció kidolgozása a Keleti temetőre vonatkozóan, ami tartalmazza a most épülő előtető tervrajzát, valamint egy mellékhelyiség és mosdó kiépítésének a tervét. A márciusban elfogadott költségvetés-módosítás során az önkormányzat eszközöket irányozott elő a tetőszerkezet megépítésre. Ezt követően a közbeszerzési terv módosításával és a közbeszerzés kiírásával most jutottunk oda, hogy szerződést kötöttünk a kivitelező céggel, és az építkezési munkálatok javában zajlanak – mondta el az alpolgármester, majd arról is szólt, hogy erre a tetőre nagy szükség volt, hogy megfelelőbb körülményeket biztosítsanak a gyászolóknak.

– Az előtető azt a célt szolgálja majd, hogy mindenféle időjárás közepette méltó körülmények között tudják leróni kegyeletüket a gyászoló családok és hozzátartozók. Nyáron nagyon erős napsütésnek van kitéve az érintett rész, hiszen a környéken nem voltak telepítve fák. Esős időben pedig semmi sem védte a hozzátartozókat az esőtől. Az előtető ezekre a problémákra fog megoldást jelenteni – számolt be Sándor, majd hozzáfűzte, hogy az előtető oszlopai közé padokat fognak elhelyezni, mert ilyen alkalmatosság nincs a kinti részen. Az új tető szebbé és méltóbbá teszi a helyszínt az elhunytak elbúcsúztatásához.

A tavaly elkészült tervdokumentáció részét képezi egy új mellékhelyiség is. Ennek kapcsán az alpolgármester elmondta, hogy egy régóta húzódó problémát akarnak megoldani.

– Amint az előtető elkészül, tárgyalni fogunk a mellékhelyiség megépítéséről is. A következő költségvetés-módosítás során keresni fogjuk a lehetőséget, hogy a községi költségvetés terhére ezt a beruházást is be tudjuk tervezni. Tulajdonképpen nemcsak a Keleti, hanem a Nyugati temetőben is szükséges egy új mellékhelyiségbe beruházni, mert ott sincs megfelelő illemhely. Ezzel a beruházással egy régóta húzódó problémát tudnánk megoldani – fogalmazott Sándor, majd arról is szólt, hogy egyelőre azoknak beruházásoknak a tervein dolgoznak, amelyeket önerőből is meg tudnak valósítani. Természetesen komolyabb terveik is vannak, amelyekhez viszont már szükség lesz tartományi, köztársasági vagy egyéb forrásokra. Míg ezek irányából nem kapnak pozitív visszajelzéseket, addig saját erőből folytatni fogják az infrastrukturális fejlesztéseket. Emellett az is fontos, hogy a Komunál Közvállalat rendszeresen elvégezze a temetők karbantartását, mert erre rendelkezésükre állnak a szükséges eszközök – mondta az alpolgármester.