2024. március 28., csütörtök

Facsemetéket locsoltak

Munkaakcióval ünnepelte a verbászi Ökológiai Mozgalom a környezetvédelem világnapját

Az első, környezetvédelmi témájú ENSZ világkonferenciát Ember és bioszféra címmel tartották meg 1972-ben Stockholmban. A tanácskozás kezdőnapját jelölték meg hivatalos világnapnak. A környezetvédelmi világnap célja a közös cselekvés konkrét célkitűzések alapján, elsősorban az energiatakarékosság, megújulás a hulladékcsökkentés és a szennyezés-megelőzés terén. A környezetvédők minden évben meghatározott téma keretében ünneplik, illetve szólítanak cselekvésre.

A verbászi Ökológiai Mozgalom a jeles napon öntözési munkaakciót szervezett, az egyesület önkéntesei a Carnex vállalat, a helyi tűzoltó-egyesület és Verbász község támogatásával meglocsolták az ősszel elültetett facsemetéket a város szélén lévő egykori játszótér, továbbá a községhez tartozó Torzsa (Savino Selo) területén.

− Fontos elmondani, hogy a verbászi egyesület torzsai szervezetének gerincét a helyi Branko Radičević Általános Iskola felsős diákjai képezik, akik lényegesnek tartják a környezetvédelmet. A munka koordinátora Nebojša Vukanić, az iskola matemetika szakos tanára volt, a locsolási akcióban pedig a falu tűzoltó-egyesülete mellett részt vett Danilo Raičević, a helyi közösség elnöke és titkára, Milorad Tomović is – mondta az akciót követően Ratko Đurđevac, a verbászi Ökológiai Mozgalom elnöke.

Szavai szerint a mintegy 200 facsemetét alaposan meglocsolták, így az előttünk álló nyári hónapokban marad tartaléknedvesség a földben. A fiatal hajtások metszését Mandić Tibor helyi önkéntes vállalta magára:

− Az akciót követően megbeszéltük, hogy a nyár folyamán újabb locsolást, ahol pedig szükség mutatkozik, ott nagyobb takarítási akciókat szervezünk – fogalmazott Ratko Đurđevac.

Kiemelte, az ilyen stabil partnerségek biztos esélyt jelentenek az Ökológiai Mozgalom tevékenységeinek hosszú távú tervezésében, és a prioritások között szerepelnek.