2024. április 19., péntek

Moszkva szerint civileket tartanak fogva egy szeverodonyecki vegyi üzemben az ukránok

Erőszakkal tartanak vissza több száz szeverodonyecki lakost az ukrán fegyveres erők az Azot vegyi üzem föld alatti létesítményeiben – jelentette ki Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős oroszországi tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője csütörtök késő este megtartott tájékoztatóján.

Mizincev szerint az ukrán fegyveres erők vegyszert (salétromsavat, ammóniát és ammónium-nitrátot) tartalmazó tartályokat terveznek felrobbantani az üzemből való visszavonulásuk során. A tábornok közölte, hogy az ukrán fegyveres erők több más ipari létesítményt - köztük egy Harkivhoz közeli hőerőművet – is aláaknáztak, katonai célokra használva fel őket, civilekkel élő pajzsként védve magukat.

Apti Alaudinov, a Csecsen Köztársaság vezetőjének tanácsadója, az Ahmat különleges osztag parancsnoka a Rosszija 1 televíziós csatornán szintén azzal vádolta meg az ukrán erőket, hogy a szeverodonyecki ipari övezetben civileket tartank fogva. Alaudinov szerint a számuk különböző adatok szerint 300 és 800 között lehet.

A csecsen parancsnok elmondta, hogy Szeverdonyeck lakónegyedeit folyamatosan nehézfegyverekkel lövik az ukrán fegyveres erők által ellenőrzött, szomszédos Liszicsanszk irányából.

A „Luhanszki Népköztársaság" egy másik városban, Sztahanovban csütörtökön 13 civil vesztette életét ukrán tüzérségi támadások következtében, 19 lakóház pedig megsérült a helyi hatóságok szerint.