2024. április 16., kedd

Egy példaértékű életút vége

Kovács Ilona, Újvidék legidősebb polgára vasárnap hunyt el 108 éves korában. A mindenki által Ilonka néniként ismert hölgy 1914. október 15-én született Topolyán. Az ország harmadik legidősebb embere volt Tamara Krutikov (1912. március 27-én született) és Đurđa Stojković után (1913. október 20-án született). Kovács Ilona tizenkilenc évesen költözött Újvidékre, ahol kitanulta a szabómesterséget, és varrónőként dolgozott. Egy fia és egy lánya volt, emellett két unokával és négy dédunokával büszkélkedhetett.

– Mindig is szerényen éltem, ez pedig a mai napig sem változott és még kávét sem iszom. Sokat kell dolgozni és mindig mozgásban kell lenni. Egész életemben rengeteget dolgoztam, még éjszaka is, amikor nem bírtam aludni, kézimunkáztam. Mostanság is rendezem a kiskertem és ebben senki sem segít. Felporszívózok, vasalok, főzök és a szennyest nem teszem be a mosógépbe, hanem kézzel mosom ki. Valóban nehéz, de mindent magam megcsinálok. Magam is csodálkozom rajta, hogy ilyen sokáig élek – mesélte Kovács Ilonka néni egy alkalommal a Dnevniknek.

Az idős hölgy a Szatelit városrészben élt a fiával.

– Amikor betöltöttem a századik életévem, azt mondtam a fiamnak: Idáig ezt én csináltam, most már magad rendezd a szobád – mesélte egyszer viccesen.