2024. április 24., szerda

Őszinte szívvel alkotnak

A héten megtekinthető Topolya község amatőr alkotóinak tárlata – Tíz munka jutott tovább a körzeti szemlére

Hatodik alkalommal nyílt tárlat Topolya község amatőr képzőművészeinek alkotásaiból a Művelődési Ház kiállítótermében, ahol a házigazda intézmény nevében Bábi Tomović Irena köszöntötte a résztvevőket. A munkákat Bolyos Szenti Lilla festőművész, a Nikola Tesla, illetve a bajsai Testvériség-egység Általános Iskola tanára értékelte.

– Az amatőr alkotók önzetlenül, őszinte szeretetből állnak munkához, nincs bennük versenyszellem, és ez érződik a képeken. Mint ahogy a festészet iránti tiszteletük is. Ezért is nehéz véleményt mondani ezekről a képekről, hiszen mindegyik szívből készült, és valamennyi művészeti irányzatnak ez a lényege. Ezúttal is a tájképektől a portréig valamennyi témában, többféle technikai megoldást alkalmazva érkeztek munkák a szemlére. Egyértelműen kimutatkozik az, hogy ki milyen régen foglalkozik képzőművészettel, mert akik régebb óta űzik, azok igyekeztek a szakmai szempontoknak is utánajárni, illetve elsajátítani őket, figyelembe véve az arányokat, a kompozíciót és a technikai megoldásokat. Ezúttal is akadt, aki keverve a kifejezésformákat kereste a saját útját. Egyébként huszonnégy kiállító, harminckilenc képét volt alkalmam értékelni, és a szubjektív megítélésem alapján, a témát, és a kidolgozást figyelembe véve 10 munka jutott tovább a körzeti szemlére – nyilatkozta a tárlat ez évi zsűrije, végül azt is hozzátéve, hogy a bácskossuthfalvi Juhász Sándor, első helyen kiemelt alkotásának a technikai megoldása, formavilága mellett az volt a különlegessége, hogy egy vers is született a vászon mellé. Bábi Anikó, második hellyel díjazott képével kapcsolatban elmondta, hogy ugyan témájában egyszerű munkáról van szó, de annál ügyesebben kidolgozott, fényeiben finoman és gazdagon ábrázolt kép. Julija Stefanović, harmadik hellyel díjazott munkájával kapcsolatban pedig az illusztratív ábrázolásmód volt Bolyos Szenti Lilla számára megkapó.

Juhász Sándor elárulta, hogy amióta nyugdíjba vonult, azóta egyre több időt és energiát szentel a képzőművészetnek. Tavaly is továbbjutott a képe a körzeti szemlére.

– A hétköznapok tapasztalatait, a belőlük nyert érzelmeket használom fel a munkáimhoz. Mindenekelőtt szavakban fogalmazódik meg bennem az alkotás, amit versbe ültetek át, majd vizuálisan is megjelenik a szemem előtt, mielőtt vászonra kerülne. Általában absztrakt, amit festek, és keverem a technikákat. Így ezt az akrilképet is fonalgrafikával, kollázstechnikával ötvöztem. A festészettel autodidakta módon kezdtem el foglalkozni – nyilatkozta.

A körzeti szemlét október elején szervezik meg, szintén Topolyán, amelyre a községből még Cservenák RužicaVass ÁgnesĐurđica ŠkorićDragana TotNagy MagdalénaKajtár Zita és Kertész Éva munkája is továbbjutott.