2024. április 24., szerda

Varázslatos hangulat várható a tóparti sétányon

Nyolc hétvégén összesen tíz koncert a palicsi zenepavilonban

A palicsi park, valamint a tóparti sétány egyik gyöngyszeme a zenepavilon, amely méretével ugyan nem hívja fel magára a figyelmet, de arculata teljes egészében beleilleszkedik a területen található épületegyüttesbe. A zenepavilont az ismert építészpáros, Komor Marcell és Jakab Dezső tervei alapján építették fel, és a szecesszió magyar változatának stílusjegyeit viseli magán, csakúgy, mint például a közelében található Vigadó és Női strand épülete is. A jelenleg védett műemléki státusban lévő zenepavilon 1910-ben készült el, és ezt követően rendszeresen léptek fel benne elsősorban a szabadkai zenészek, de az Osztrák–Magyar Monarchia minden területéről érkeztek ide fellépők. A Palics Park Kft. illetékesei tavaly úgy döntöttek, hogy e hagyományt újraélesztik, és a nagy sikerre való tekintettel az idén nyáron is nyolc szombaton élvezhetjük a különböző stílusokat képviselő zenekarok, kisegyüttesek muzsikáját.
A zenepavilon koncertjeivel kapcsolatban Dencs Valéria, a Palics Park Kft. igazgatója nyilatkozott lapunknak.
– A zenepavilon célja az volt, hogy egy monumentális épület, a Vigadó mellett, a tóparti sétány zenei aláfestéséről gondoskodjon. Régen délelőtt 11 órától és délután voltak kisebb hangversenyek, illetve zenei események, mi pedig tavaly úgy tudtuk megszervezni a nyári koncertsorozatunkat, hogy szombatonként 18 és 20 óra között legyenek fellépések. Tavaly tíz hétvégénk volt, és az idén is ennyit terveztünk, de mivel a parkban más események is zajlanak, július elejétől szeptember elejéig nyolc szombat estét tudunk megtölteni zenével – fogalmazott az igazgató.


A koncertsorozat repertoárja hasonló jellegű lesz, mint tavaly, és több visszatérő fellépővel is találkozhatunk.
– Azoknak az előadóknak, zenekaroknak, akik/amelyek tavaly felléptek nálunk, nagyon tetszett az egész, jól érezték magukat, és az idén is többen jelezték részvételi szándékukat. Az idén, okulva a tavalyi tapasztalatokból, már februárban közzétettük a felhívásunkat, és rövid idő alatt többen is jelentkeztek, akikkel felvettük a kapcsolatot, és megkezdtük az időpontok egyeztetését. Tavaly a törökkanizsai és szabadkai zeneiskola zenekara is fellépett nálunk, de mivel a nyári szünet miatt már akkor is nehezen tudták megszervezni, hogy teljes létszámban megjelenjenek, az idén sajnos nem fognak jönni. Tavaly nagy sikerük volt a fúvószenekaroknak, ezért az idén is több fúvószenekart látunk vendégül, és csakúgy, mint tavaly, ezúttal is lesz magyarországi fellépőnk, mégpedig a lakitelki fúvószenekar, amely július 16-án koncertezik. A tavalyi programsorozatot a Gordanov blues ghetto koncertje nyitotta meg, és az idén is ők indítják a koncerteket július 2-án. Visszatérő fellépőnk a Bajnatski biseri kórus, valamint a Piazza Italia zenei csoportjai is. A koncertsorozat utolsó estjére szeptember 3-án kerül sor, amikor a Vox Femina női kórus lép fel a zenepavilonban – mondta Dencs Valéria.
A zenepavilonban megtartott tavalyi koncertsorozat nemcsak az előadóknak, hanem a helybelieknek és a turistáknak is tetszett.
– Az előadók mellett a nézőktől és a hallgatóktól is pozitív visszajelzéseket kaptunk. Azok a turisták, akik a közelben voltak elszállásolva, amikor meghallották a zenét, kijöttek megnézni a koncertet. Azt láttuk, hogy az emberek egy ideig a pavilonnál állva hallgatták a zenét, majd sétáltak egyet, s időről időre visszatértek. A pavilonnak nagyon jó akusztikája van, ennek köszönhetően a zene varázslatos hangulatot adott a parknak és a sétánynak. Amikor nagyon meleg volt, egyesek az árnyékban leterített pokrócon ülve élvezték a produkciót – hallottuk Dencs Valériától.