2024. március 28., csütörtök

Tündéri, és egyre nagyobb

Randovics Lejla kertje Magyarkanizsa község egyik látványossága

Oromhegyesen található az a gyönyörű kert, melyet Randovics Lejla már évek óta nagy odafigyeléssel, gondoskodással és szeretettel művel. Jártunk már nála, de érdemes minden évben visszatérni a tündéri kertbe, mert ott mindig akad új látnivaló. A növények szaporodnak, a fák nőnek, a virágok sokasodnak. Gazdagszik a kert, s ez annak köszönhető, hogy tulajdonosa fáradhatatlanul csinosítja. Olyannyira népszerű, hogy szervezett látogatócsoportok érkeznek megcsodálni a faluszéli látványosságot. A falusi turizmus egyik ékes példája is lehetne az övé, viszont az idén leszűkítette a látogatási időt.

– Mikor lehet a kertet meglátogatni, és mi a módja a bejelentkezésnek?

–  A kertet szervezetten és előre egyeztetve lehet csak látogatni, csoportosan. Egyéni kertlátogatásra nincs lehetőség, mert akkor tényleg nem marad idő a kert gondozására és egyéb magánfeladatokra. Facebookon messengerüzenetben lehet érdeklődni a kertlátogatások felől. Az idén mindössze két nyilvános kertlátogatást szervezek. Az első május 28-án volt, a második junius 18-án várható, amit közzé fogok tenni a Facebook-oldalamon.

– Miért szűkítetted le a látogatási alkalmakat?

– Családi okok és időhiány miatt, mert nem lehet egy válallkozást felépíteni, ha arra már nincs idő. Családi vállalkozásunkra kell koncentrálnunk, ugyanis abból tudunk megélni. A program turisztikai időszakos, de csak abból nem tudnánk magunkat fenntartani.

– Mi minden van most a kertben?

– Ott vannak a régi kedves növények, a jolly joker-növények, és napjainkban is bővül  sokféleségük, például Acer japonicummal – japán juharral, Osmanthusszal, Heuherával, többféle Berberisszel, vagyis borbolyával.

– Milyen újdonságokat láthatnak a kirándulók?

– A látogatóra szinte minden növény az újdonság erejével hat, mivel sokan majdnem csak a rózsákat ismerik fel. Nemrég hetedikes és nyolcadikos diákok voltak egy rapid kertlátogatáson, nulladik órán. Beszéltettem őket, arra voltam kíváncsi, hogy a kertben sétálva milyen gondolataik támadtak, milyen növények tetszenek nekik, és sokan a rózsákat nevezték meg, mert azok ismerősek számukra.

– Mi az, ami miatt egyedülálló ez a kert, milyen különlegességek vannak benne?

– A kert minden növénye különleges, és érdemes magunk körül tudni őket, az egyedülállóságát is pont az adja, hogy keverednek a vadak és a nemesek, a fák a cserjékkel, a díszfák a gyümölcsfákkal. A kert mérete mindenképp szembeötlő, ugyanis összterülete 12 ezer négyzetméter.

– Igazi oázis ez, amiben meg lehet pihenni. A növények mellett különleges hangulatú tárgyak is helyet kaptak. Ezekre miért volt szükség, és honnan kerültek ide?

– A különleges tárgyak, mint a fehér pavilon, a nyugágyak, a függő szék nagytatám keze munkái, a vasúti talpfáknak is nagy múltjuk van, a régi kannák, lavórok színes pontok a kertben, melyek szintén régi időket idéznek.

– Van olyan növény, ami valami miatt közelebb áll a szívedhez, mint a többi?

– Van néhány, ami közelebb áll a szívemhez, mégpedig azok, amiknek különös, különleges illata van és emlékeztetnek gyerekkoromból valamire, vagy érzésekhez kapcsolódik az illatuk.

– Mi az, amit még feltétlenül szeretnél megvalósítani a kertben, mi hiányzik még?

– Feltétlenül be akarom fejezni a három kerek tó építését, ez már tényleg régóta huzódik. Akkor tényleg kerek lesz a világ.

– Mit jelent számodra a kert?

– A teljes életet adja, az érzelmek rendezésének helye, a rezgések rendezésének a helye, a rezgések a kertben, ha nem is figyelünk rájuk, tudattalanul is rendeződnek, nekünk elég csak ott lenni vagy dolgozni.

– Mik a terveid?

– A terv fenntartani a kertet, és sok ilyen és ehhez hasonló kertet létrehozni máshol, másoknak, magánszemélyeknek és nagyvállalatoknak.