2024. április 24., szerda

„Ne hagyjátok a templomot…!”

Templomfelújítások Hódegyházán és Tiszaszentmiklóson

„Ne hagyjátok a templomot, /A templomot, s az iskolát!” – Reményik Sándor örök érvényű üzenetét komolyan gondolják Bánátban. Hódegyházán és Tiszaszentmiklóson a közelmúltban újabb, jelentős léptékű egyházi ingatlanfelújításokra került sor. A két szomszédos falu katolikus templomépületén és a hozzájuk tartozó parókia területén nagyszabású építkezések folytak, anyaországi támogatással. A munkálatokról Mészáros Attila állandó diakónussal, a hódegyházi egyházközség plébániai adminisztrátorával beszélgettünk:

– A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. az egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások támogatására kiírt pályázatára jelentkeztünk tavaly, és a hódegyházi és a tiszaszentmiklósi katolikus templomok felújítására kértünk támogatást. A sikeres pályázatnak köszönhetően a hódegyházi Szent Mihály arkangyal templom tetetőszerkezetén végeztünk felújítást, a templom hátulsó harmadában cseréltük le az elkorhadt faszerkezetet és a cserépborítást. A tetőszerkezethez tartozó bádog illesztőelemeket és az esővizes csatornát is sikerült újra cserélni. Erre a felújításra 12 millió Ft-ot hagyott jóvá a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

A másik egyházi ingatlanfelújítási pályázatunk a tiszaszentmiklósi Szent József római katolikus templomhoz kötődik. Ebben az esetben nem magán a templom épületén végeztünk munkálatokat, hanem a templom körüli, megsüllyedt betonjárdát kellett felújítani. Új, megerősített, magasított alapra került a járda, így értük el, hogy a csapadékvíz ne folyjék a templom falához.

A templomot három oldalról vaskerítés veszi körül, a plébánia épülete felé pedig egy öreg téglafal. Templom körüli betonjárda, a templom vaskerítésének a javítására, átfestésére és a megdőlt, mintegy 30 méter hosszú téglafal felújítására összesen 14 millió forint támogatást nyertünk a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél. A hódegyházi és a tiszaszentmiklós templomfelújítások időre befejeződtek, jelenleg a támogatások elszámolása folyik.

Tavaly a Nemzeti újrakezdési program egyházi célú programjainak és rendezvényeinek a támogatása keretében egyházi közösségi programok címén 400-400 ezer forint támogatáshoz jutottunk, amiből a Szent István-napi rendezvényünket, az adventi hagyományőrző napok keretében ünnepi műsort és kézműves-foglalkozásokat, valamint karácsonyi programokat szerveztünk – foglalta össze az anyaországi támogatásokat Mészáros Attila állandó diakónus.