2024. március 29., péntek

Pünkösd ünnepére elkészült az ajándék

Huszonkét terítővel gazdagodott a szenttamási római katolikus templom

A szenttamási Kézimunkázók Egyesületének ügyes kezű asszonyai új, kézzel hímzett terítőkkel lepték meg Zsúnyi Tibor szenttamási plébánost. Füstös Erzsébet, a csoport vezetője ezzel kapcsolatban elmondta, a nagyböjtre készült lila cérnával hímzett terítőket követően szinte azonnal nekiláttak az újabb munkának.

− Egyesületünk tagjai ezúttal fehér sifonra piros cérnával hímezték rá az úri hímzés motívumot. Az egyházi jelképet aranyszállal hímeztük a két oltárterítőbe, a szentély előtti terítőbe és a 3 oldalsó (segéd)oltárhoz. Kereken 70 gombolyag piros cérna és 5 gombolyag aranyszál felhasználásával 12 kézimunkázó összesen 22 db terítőt készített – sorolta Füstös Erzsébet.

Elmondta azt is, hogy a terv idő előtt teljesült, ugyanis a terítőket igazából a templombúcsú napjára tervezték, de mivel jól haladt a munka, folyamatosan biztatták egymást, és minden alkalommal kicsit előrébb hozták a kitűzött célt, olyannyira, hogy egy hónappal korábban minden elkészült.

− Miután bizonyossá vált, hogy a pünkösd és a bérmálás ünnepe egybeesik, még jobban igyekeztünk, hogy csoportunk is hozzájáruljon a kettős ünnep szebbé tételéhez. Egy héttel pünkösd előtt elkészült az utolsó darab is, így már pénteken a helyükre kerültek a terítők. Mindaz mellett hogy nagyon igyekeztünk, „menet közben” sikerült egy műhelymunkát is megtartani Szenttamáson, továbbá néhány vidéki csoporthoz mi is ellátogattunk. A műhelymunkákon folyamatosan próbálunk valami új technikát elsajátítani. Jelenleg a szövetség kiállítására készülünk, közben keresgetjük a mintákat a szeptemberben induló pályázatra is. Amennyiben futja az időnkből, szőni is szeretnénk. Tervekből tehát nincs hiány és bízom benne, hogy lassan sikerül mindent megvalósítani – fogalmazott Füstös Erzsébet. Hozzátette, az egyesületben február óta minden pénteken pár órát foglalkoznak a Gyöngy, a Fejlődésben Elmaradt Személyek Egyesületének hat tagjával.

− A fiatalok mindannyian hímeznek, nagyon lelkesen dolgoznak és hálásak minden segítségért. Közülünk mindenki szívesen segít nekik, amikor csak tud. A mi munkáinkkal együtt az ő munkáikat is kiállítjuk, így próbálunk nekik örömöt szerezni és biztatást a folytatáshoz – mondta végezetül a szenttamási kézimunkázók vezetője.